Nacionalni portal logo novine kakve su nekad bile

Kolumne

Jesu li naši političari ovisnici o kokainu? – pita se prof.dr.sc. Željko Požega

Kod pojedinaca koji duže vremena imaju moć mijenja se moždana aktivnost u dijelu mozga zaduženog za empatiju - piše Požega u novoj kolumni

Objavljeno 23.11.2018
dr. sc. Željko Požega

Mnoge su znanstvene studije dokazale kako dugotrajna moć kvari ljude. Tako, na primjer, osoba koja duže vremena ima moć sve manje može čitati tuđe emocije i sve manje suosjeća sa tzv. običnim, malim ljudima.

Kod pojedinaca koji duže vremena imaju moć mijenja se moždana aktivnost u dijelu mozga zaduženog za empatiju pa te osobe osjećaju sve manje emocija i povezanosti sa kolegama s kojima su do jučer pili kavu, s kojima su odrasli ili zajedno izlazili u diskoteke.

Osobe koje duže vremena imaju moć razvili su de facto povredu mozga te se sve manje mogu kontrolirati. Pojedinci koji duže vremena imaju moć sve slabije procjenjuju, gube osjećaj za realnost i više ne mogu promatrati stvari iz tuđe perspektive.

Znanstvene studije dalje kažu da duži osjećaj moći ima isti efekt na mozak kao i kokain jer stvara ovisnost o dopaminu (hormon sreće), a to rezultira da te osobe postaju agresivnije, arogantnije i nestrpljivije.

Tako kažu studije. Na Vama je da procijenite da li naši političari kroz povijest i danas, a posebno oni koji su duže vladali, potvrđuju te studije ili ih demantiraju.

U Dubrovačkoj republici u davnom 14. stoljeću su to znali i ograničavali su dužinu vladavine knezova, trebamo li i mi danas slijediti učenje Dubrovačke republike?

Tagovi: požega, Željko Požega,

Autor: dr. sc. Željko Požega

Redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, predavač na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru i Nogometnoj akademiji u Zagrebu. Od 2018. godine na Ekonomskom fakultetu uOsijekuu znanstvenom je zvanju redovitog profesora i znanstvenog savjetnika u znanstvenom području društvenih znanosti, znanstveno polje ekonomije, znanstvena grana organizacija i menadžment. Što u suautorstvu, što samostalno, objavio je 89 znanstvenih radova te je sudjelovao na 57 znanstvenih skupova sa izlaganim radom. Predavač je na više od stotinu tečajeva, seminara ili radionica iz područja menadžmenta ljudskih resursa i upravljanja znanjem. Voditelj je ili suradnik na nekoliko znanstveno – istraživačkih projekata. Također, kao član tima sudjelovao je u izradi više od deset strategija razvoja, za više desetaka poduzeća obavlja poslove savjetnika iz pojedinih područja upravljanja ljudima. Rođen je 6. svibnja 1979. godine.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE