Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

300 osnovnih škola dobiva 15.000 micro bit uređaja

Vrijednost projekta je skoro 390.000 USD, a podržan je i sponzoriran od vodećih hrvatskih ICT tvrtki.  U prvoj fazi projekta plan je uključiti 300 osnovnih škola iz cijele Hrvatske te isporučiti 15.000 micro:bit uređaja đacima od 1. - 4. razreda i školskim knjižnicama

Objavljeno 21.01.2023
Dorotea Hajduković

”Revolucija digitalne pismenosti” je projekt Rotary kluba Zagreb Centar u partnerstvu s Institutom za razvoj i inovativnost mladih – IRIM i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, uz podršku The Rotary Foundation, Rotary Distrikta 1913 i 35 Rotary klubova i distrikata iz zemlje i inozemstva (SAD, Japan, Tajvana, Brazila  i Nizozemska).

Vrijednost projekta je skoro 390.000 USD, a podržan je i sponzoriran od vodećih hrvatskih ICT tvrtki.  U prvoj fazi projekta plan je uključiti 300 osnovnih škola iz cijele Hrvatske te isporučiti 15.000 micro:bit uređaja đacima od 1. – 4. razreda i školskim knjižnicama. Za uspjeh implementacije projekta planirano je osposobiti 1.200 nastavnika i knjižničara za upotrebu i korištenje micro:bit uređaja za koje će biti  organizirane edukacije. Dodatno, razvit će se i besplatno omogućiti edukativni materijali za izvođenje lekcija iz raznih predmeta unutar razredne nastave pomoću micro:bita.

Edukacija Masterclass Croatian Makers ambasadora održavat će se od 20. do 22. siječnja 2023. godine u Zagrebu. U sklopu edukacije, održat će se predstavljanje projekta „Revolucija digitalne pismenosti“ 21. siječnja (subota) 2023. godine, s početkom u 9:45 sati Hotel Sheraton, Kneza Borne 2, Zagreb na kojem će informacije o projektu i njegovim ciljevima dati Danijel Jozić iz Rotary kluba Zagreb Centar, kao voditelj projekta te Nenad Bakić, osnivač IRIM-a.

Nakon predstavljanja održat će se prvi dio radionice „Micro:bit u razrednoj nastavi“ u sklopu edukacije koji će biti otvoren za medije. Predavači će biti nastavnici koji već imaju iskustvo rada s micro:bit uređajima te predstavnici IRIM-a te će se moći dobiti informacije iz prve ruke o već postojećim iskustvima s upotrebom micro:bit uređaja u nastavi. Također će se na radionici moći direktno vidjeti i isprobati mogućnosti samih uređaja.

Radionica je namijenjena ambasadorima projekta Revolucije digitalne pismenosti koji će nakon radionice prenositi znanje i iskustvo rada s micro:bit uređajima u nastavi na nastavnike i knjižničare u školama koje će biti uključene u projekt.

Micro:bit se etablirao kao jedinstvena, bez konkurencije, platforma za razvoj digitalnih kompetencija pa su ga mnoge zemlje poput Singapura, Finske, Danske, Kanade, Tajvana, Bugarske počele koristiti kao temeljni alat nacionalnih projekata razvoja digitalnih nacija, a uspješni projekti poput STEM revolucije, projekta ProMikro i pilota STEM revolucije u razrednoj nastavi pokazuju visok interes za korištenje micro:bit uređaja kao alata u nastavi u školama diljem RH.

Tagovi: Micro:bit, radionica, škole, STEM,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE