Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Švicarci utvrdili da hip hop najbolje utječe na okus sira

Izlaganje sireva neprekidnoj glazbi moglo bi pojačati njegov okus, a u tome bi hip hop mogao biti uspješniji od Mozarta, objavili su švicarski znanstvenici

Objavljeno 15.03.2019
Lucija Tokić

Izlaganje sireva neprekidnoj glazbi moglo bi pojačati njegov okus, a u tome bi hip hop mogao biti uspješniji od Mozarta, objavili su švicarski znanstvenici.

Devet kolutova ementalera teških po 10 kilograma prošlog je rujna smješteno u zasebne drvene kutije kako bi se testirao utjecaj glazbe na njihov miris i okus.

Pet kolutova izlagano je neprekidno glazbi iz Mozartove “Čarobne frule”,  Led Zeppelinovom rock klasiku “Stairway to Heaven”, hip hop snimku grupe A Tribe Called Quest  “We Got it From Here”, Vrilovom tehno “UV” odnosno  “Monolithu”  Yelloa.  Tri koluta sira izlagana su kontinuirano zvučnim valovima niske, srednje i visoke frekvencije a zadnji kolut uživao je u tišini.

“Uočene su vrlo upečatljive razlike u intenzitetu okusa i mirisa”, objavili su znanstvenici s bernskog sveučilišta umjetnosti pozivajući se na kulinarski žiri koji je testirao uzorke.

“Najbolje je ocijenjen uzorak izložen hip hopu u smislu voćne note… bio je i najintenzivniji u smislu mirisa i okusa”.

Švicarski kuhar i član žirija Benjamin Luzuy kazao je da su razlike među sirevima bile uočljive u svakom pogledu.

Proizvođač sireva Beat Wampfler kazao je da je analiza uzoraka provedena dva puta i u oba slučaja su rezultati bili podjednaki. Slijedeća faza je izložiti pet do deset sireva hip hopu i opet testirati utjecaj te glazbe u odnosu na sireve koji nisu izlagani glazbi.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: glazba, hip hop, sir, švicarska,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE