Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sport

Više od 35 tisuća građana sudjelovalo na 150 događanja Europskog tjedna sporta

U više od 150 sportskih događanja diljem Hrvatske sudjelovalo je više od 35 tisuća građana i pokazalo kako uz trud i disciplinu tjelesna aktivnost može postati stil života i dio svakodnevice

Objavljeno 08.10.2024
Dorotea Hajduković

Ovogodišnji Europski tjedan sporta – inicijativa Europske komisije s ciljem promocije sporta i tjelesne aktivnosti među građanima Europe, još je jednom pokazao svoju snagu i važnost. U više od 150 sportskih događanja diljem Hrvatske sudjelovalo je više od 35 tisuća građana i pokazalo kako uz trud i disciplinu tjelesna aktivnost može postati stil života i dio svakodnevice.

U organizaciji Ministarstva turizma i sporta, tematski dani poput Zrmanja Triple Challenge 4.0, Nacionalni dan – Sportsko selo, #BeActive Night – vježbanje pod zvijezdama, Vintage dan i Školski dan, kao i inicijativa vježbanja na radnom mjestu, okupili su ljude različitih dobnih skupina i interesa. Bilo da su sudionici sudjelovali u sportskim izazovima na rijeci Zrmanji, plesali uz zalazak sunca u Dubrovniku ili jednostavno vježbali na radnom mjestu, zajednička poruka bila je ista – sport i tjelesna aktivnost su ključ za zdraviji život.

Od urbanih sredina poput Zagreba i Splita, do  Zadra, Osijeka, Dubrovnika te manjih gradova, mjesta i općina poput Kutjeva, Metkovića, Umaga, Pazina, Delnica, Malog Lošinja, otoka Paga i Raba, Gospića, Lovinca, Posedarja, Valpova, Vinkovaca, Kaštela, Ploča i drugih sport je bio u prvom planu, a svi zajedno motivirajući jedni druge pridonijeli su stvaranju prave sportske atmosfere.

Ovogodišnji Europski tjedan sporta imao je za cilj ne samo potaknuti ljude na sudjelovanje u sportskim aktivnostima, već im i približiti prave olimpijske vrijednosti poput prijateljstva, izvrsnosti, poštovanja, zajedništva, ravnopravnosti i solidarnosti. Ove vrijednosti, duboko ukorijenjene u sportu, služe kao podsjetnik na važnost sportskog duha i zajedništva.

Poznati sportaši, među kojima su olimpijci i paraolimpijci; gimnastičar Tin Srbić, veslači braća Lončarić, maratonka Matea Parlov Koštro, vaterpolist Ante Vukičević, odbojkaši i rukometaši, aktivno su na događanjima sudjelovali u širenju poruke #BeActive, potičući građane da pronađu način kako biti aktivan. Oliver Lušić, ovogodišnji ambasador Europskog tjedna sporta, ujedno i EU olimpijski ambasador, svojom je prisutnošću dodatno motivirao sudionike i podigao svijest o važnosti sporta za cjelokupno zdravlje i kvalitetu života.

 

Ono što ovogodišnji Europski tjedan sporta čini posebnim je njegova sveobuhvatna poruka – da aktivni možemo biti uvijek i svuda. Bez obzira na to radi li se o vježbanju na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, u školi, uredu ili kod kuće, svaka aktivnost doprinosi zdravlju i dobrobiti. Uz sve veći broj građana koji svake godine sudjeluju, Europski tjedan sporta još jednom je pokazao koliko je snažan utjecaj sporta i tjelesne aktivnosti na zajednicu te koliko je važno nastaviti graditi svijest o njihovim vrijednostima za buduće generacije.

 

Europski tjedan sporta održao se u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, a u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskim paraolimpijskim odborom, Hrvatskim sportskim savezom gluhih, Udrugom SuperKid, Agencijom za mobilnost i programe EU, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskom olimpijskom akademijom, Muzejom grada Zagreba i Atlantic Grupom. Događaji su se održali uz podršku općina i gradova: Zagreb, Dubrovnik, Metković, Kutjevo, Makarska, Jasenice. Ova europska inicijativa, pokrenuta od strane Europske komisije, odvijala se istovremeno u 40 država Europe.

Tagovi: europski tjedan sporta, sport, sportska događanja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE