Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Ako niste znali: “Zov prirode” nakon ispijanja kave nije posljedica kofeina

Na veliku nuždu nas ne 'tjera' kofein iz kave, već njezini kiseli sastojci

Objavljeno 22.05.2019
Lucija Tokić

Svi znamo da poslije kave često moramo na zahod, no znanstvenici još uvijek nisu u potpunosti sigurni zbog čega taj napitak ima laksativno djelovanje.

Sigurni su jedino u to da “zov prirode” nakon ispijanja kave nije posljedica kofeina.

Znanstvenici sa sveučilišta u Teksasu tri su dana ‘pojili’ štakore beskofeinskom kavom i onom regularnom te otkrili da je učinak jednak. Mobilnost njihovih crijeva povećala se u oba slučaja.

S obzirom na to da štakori imaju fiziologiju sličnu ljudskoj, zaključili su da će i ljudi ići na zahod bez obzira na to koju vrstu kave konzumiraju.

“Štakorima se nakon tri dana tretmana kavom povećala mobilnost mišića tankog crijeva”, kazao je glavni autor studije Xuan-Zheng Shi.

To znači da su štakori, baš kao i ljudi, nakon kave morali obaviti nuždu, a ustanovljeno je i da se broj bakterija u njihovu izmetu smanjio.

Znanstvenici su ovom istraživanju prionuli da bi ustanovili može li kava pomoći kao laksativ ljudima koji nakon operacija pate od konstipacije.

Pretpostavljaju da su za laksativno djelovanje kave zaslužna njezina kisela svojstva (pH 5.0 – 5.1).

Ustanovili su da viša razina želučane kiseline, koja nastaje zahvaljujući klorogenoj kiselini iz kave, aktivira rad probavnoga trakta.

Usto, ispijanje kave povećava količinu probavnog hormona gastrina, koji opušta mišiće analnog otvora. Istodobno omiljeni napitak povećava razinu kolecistokinina, koji oslobađa enzime žuči i regulira pražnjenje crijeva. Riječ je o hormonu probavnog sustava koji sudjeluje u probavi masnoće i proteina, te djeluje kao neuropeptid.

Kada je riječ o ‘maloj nuždi’ zna se da kofein iz kave djeluje diuretično i potiče pojačano lučenje tekućine iz organizma.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: kava, kofein, velika nužda,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE