Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Aktivisti upozoravaju na “digitalnu utrku u naoružanju” u poljoprivredi u EU

Europa je na rubu da dopusti centralizaciju i koncentraciju (poljoprivrednih) podataka nezapamćenih razmjera zbog izostanka bilo kakve regulacije

Objavljeno 23.02.2020
Marko Babić

Organizacija Friends of the Earth Europe pozvala je EK da regulira podatke generirane u poljoprivredi putem novih tehnologija kako bi se spriječilo da nekolicina globalnih korporacija konsolidira svoju dominaciju u poljoprivredno-prehrambenom lancu.

“Europa je na rubu da dopusti centralizaciju i koncentraciju (poljoprivrednih) podataka nezapamćenih razmjera zbog izostanka bilo kakve regulacije”, upozorila je ta nevladina organizacija u izvješću objavljenom u srijedu, u povodu predstavljanja nove europske digitalne strategije, prenosi EUobserver.

Digitalna poljoprivreda, zvana i precizna poljoprivreda, odnosi se na tehnološki pristup praćenja i optimiziranja procesa u poljoprivrednom vrijednosnom lancu.

No u izvješću se upozorava da bi te inovativne prakse mogle pretvoriti poljoprivrednike u “sakupljače podataka”, ovisne o poljoprivrednim i tehnološkim korporacijama ako ih se ne regulira.

“Ako se ne uvede regulacija, poljoprivrednike očekuje distopijska budućnost, u kojoj će biti prepušteni divovskim korporacijama koje žele steći nezapamćenu kontrolu nad europskim poljima”, upozorio je aktivist Friends of the Earth Mute Schimpf, dodajući da se tu krizu može izbjeći te da EU mora zaštiti svoje poljoprivrednike.

Ulaganja u sektoru digitalne poljoprivrede zadnjih deset godina značajno su povećana i to bi tržište do 2025. moglo vrijediti preko 10 milijardi eura.

No, kako upozoravaju nevladine organizacije, najveći igrači u digitalnoj poljoprivredi kao što su Bayer/Monsanto, DuPont/Dow, Syngenta/ChemChina i BASF već dugo godina potiču za okoliš štetnu industrijsku poljoprivredu u EU-u.

“Svjedočimo digitalnoj utrci u naoružanju u poljoprivredi u kojoj će pobjednik dominirati i kontrolirati našu hranu, sela i poljoprivrednike koji nas hrane”, upozorio je Schimpf.

Europski parlament također je već upozorio da postoji “velik rizik” da bi europska poljoprivreda mogla postati ovisna o neeuropskim tvrtkama kada je riječ o digitalnoj poljoprivredi, što bi moglo dovesti do “nepoštenih praksi uključujući cjenovnu diskriminaciju i špekulacije na tržištima roba što bi se moglo odraziti na prehrambenu sigurnost.”

Europska komisija istaknula je u prijedlogu podatkovne strategije, objavljenom u srijedu zajedno s Bijelom knjigom o umjetnoj inteligenciji, da želi smanjiti upravo takve ovisnosti u digitalnom vrijednosnom lancu.

Po toj strategiji, Europska unija trebala bi postati uzor i predvodnik u društvu koje je iskoristilo moć podataka. U tu je svrhu predviđena uspostava istinskog europskog podatkovnog prostora, tj. jedinstvenog tržišta podataka kako bi se oslobodio potencijal neiskorištenih podataka i omogućio njihov slobodan protok unutar Europske unije i među sektorima, što će koristiti poduzećima, istraživačima i javnim upravama.

Jedinstveni podatkovni prostor činilo bi devet sektorskih podatkovnih prostora u strateškim područjima (industrija, Zeleni plan, mobilnost, zdravstvo, financije, energetika, poljoprivreda, javna uprava i vještine).

Tagovi: digitalna utrka u naoružanju, poljoprivreda,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE