Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

AmCham: Inovacije u zdravstvu važne za pronalazak cjepiva protiv koronavirusa

Katalinić-Janković: "Virusi su uvijek korak, dva ispred nas - cilj je što prije doći do učinkovitog cjepiva"

Objavljeno 06.03.2020
Ivona Amidžić

Ugroza koju donosi epidemija koronavirusom dobar je primjer kako inovacije u zdravstvu, u ovom slučaju pronalazak novog cjepiva, mogu pridonijeti učinkovitosti zdravstvenih sustava i liječenja ljudi, istaknuto je na poslovnom doručku Američke gospodarske komore (AmCham).

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković istaknula je kako su virusi uvijek korak-dva ispred nas, no cilj je što prije doći do učinkovitog cjepiva protiv koronavirusa, a upravo to najviše ovisi o farmaceutskoj industriji i mogućnostima njezinih inovacija.

“Osim o tome što inovativna farmaceutska industrija danas donosi pacijentima i zdravstvenom sustavu te o mogućnostima suradnja zdravstvene i IT industrije u području umjetne inteligencije, odnosno robotici u zdravstvenom sustavu, razgovarat ćemo i o načinu kako pridonijeti liječenu novih ugroza poput koronavirusa”, kazala je izvršna direktorica AmCham-a Andrea Doko Jelušić.

Današnje događanje organizirano je povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, kako bi se uspostavio dijalog svih relevantnih dionika o ulozi inovativne zdravstvene industrije kao generatora europskoga gospodarskog rasta, budućnosti zdravstvenih inovacija u EU te važnosti europskog inovacijskog kapaciteta.

Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, istaknula je kako će tijekom predsjedanja biti govora o nizu važnih tema kao što su presađivanje i darivanje organa, cjeloživotna zdravstvena skrb te analiza učinaka novih lijekova i zdravstvenih tehnologija.

Zahvaljujući inovacijama u zdravstvu posljednjih 20 godina došlo je do velikog napretka te je danas 30-ak bolesti moguće prevenirati cijepljenjem, istaknula je Rina Musić, direktorica farmacetuske kompanije MSD.

Mnoge smrtonosne bolesti postale su kronične, poput HIV-a, a bolesti poput hepatitisa postale izlječive. Ipak, ishodi liječenja u Hrvatskoj i petogodišnje preživljenje još su loši unatoč sve većem broju inovativnih lijekova na našem tržištu.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja rekla je kako je Hrvatska po oboljenju od raka druga u Europi te ocijenila kako nam treba, osim inovativnih lijekova, i inovativni pristup jer smo loši u prevenciji i kasno otkrivamo maligne bolesti, a istodobno ulažemo goleme količine novca u posebno skupe lijekove.

Stoga je Hrvatskoj potrebna reforma, prije svega bolničkog sustava, novi pristup kroz praćenje ishoda liječenja i način financiranja, što uključuje i smanjenje broja bolnica te nepopularne mjere koje će budući ministar morati donositi, kazala je Strenja.

AmCham, rečeno je, 20 godina pridonosi unapređenju poslovanja zagovaranjem najboljih poslovnih praksi i nizom preporuka usmjerenih na pozicioniranje Hrvatske kao privlačne destinacije za ulaganja.

U području zdravstva preporuke se odnose na održivost financiranja zdravstvenog sustava, postupka određivanja cijena lijekova, veću transparentnost odnosa zdravstvene industrije i zdravstvenih radnika te kvalitetu i ishoda liječenja.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: AmCham, cjepivo, koronavirus, virus, zdravstvo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE