Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Austrija više ne želi biti “pepeljara Europe”

Gotovo sve zemlje Europe odavno su zabranile pušenje u restoranima, što čeka Austrija?!

Objavljeno 09.10.2018
Antonela Verković

Nema više pušenja u restoranima u Austriji!

Službenom peticijom koju su pokrenuli liječnici skupljeno je 881.569 potpisa ili blizu 14 posto biračkog tijela i više od 10 posto stanovništva, prema službenim rezultatima objavljenim u ponedjeljak navečer.

Na austrijsku krajnju desnicu na vlasti sve je jači pritisak kako bi je prisilili da organizira referendum o zabrani pušenja u restoranima u toj zemlji koja više ne želi biti posljednji pušački raj kontinenta.

Trinaest godina nakon prvih pokušaja zabrane pušenja u restoranima i kavanama, Austrija ostaje među posljednjim zemljama Europe u kojoj se može pušiti u lokalima, što sablažnjava liječnike.

Socijaldemokrati i konzervativci su 2015. usvojili zakon koji predviđa totalnu zabranu pušenja u restoranima, koji je trebao stupiti na snagu u svibnju ove godine.

Ali taj zakon je opozvan pod pritiskom krajnje desne stranke FPOe: njezin čelnik Heinz-Christian Strache, i sam pušač, osnivanje koalicije s konzervativcima kancelara Sebastiana Kurza u prosincu uvjetovao je odustajanjem od tog zakona.

Pušenje je moguće u Austriji u lokalima koji imaju odvojene prostorije za pušenje.

ZAKON O ZABRANI PUŠENJA

“Zakon o zabrani pušenja je ukinut suprotno trendovima u svijetu”, istaknuli su liječnici i podsjetili da oko 13.000 osoba godišnje umre od posljedica pušenja u Austriji, trećoj zemlji po stopi pušača u Europskoj uniji, navodi Eurostat (30 posto starijih od 15 godina) i jednoj od onih u kojima su cigarete najjeftinije.

Mobilizacija pokrenuta peticijom suočila je u utorak FPOe s njezinim kontradikcijama, razvoj izravne demokracije je jedno od glavnih obećanja te stranke, a FPOe je ponovila u utorak da odbija organizirati referendum o pitanju pušenja.

Nova šefica socijaldemokratske oporbe, Pamela Rendi-Wagner u utorak je istaknula da “ukoliko poziv na više direktne demokracije nije samo prazno izborno obećanje, vlada mora organizirati referendum o pušenju”.

Austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache je naglasio da “više od 85 posto” birača nije potpisalo peticiju protiv pušenja i da nije skupljeno 900.000 potpisa, čime bi se automatski pokrenuo referendum.

“Pritisak na vladu raste i za FPOe će biti teško objasniti zašto ne organizira referendum”, ocijenio je u utorak list Kronen Zeitung, čiju je analizu prenio cjelokupni tisak.

Nekoliko utjecajnih osoba, među kojima gradonačelnici Graza i Salzburga, također su u utorak pozvali na organiziranje referenduma jer ga zbog broja potpisa drže nezaobilaznim.

I cijela oporba je tog mišljenja poput liberalne stranke Neos koja je istaknula da su građani dali “jasan znak” da ne žele da Austrija i dalje bude “pepeljara Europe”.

Kancelar Sebastian Kurz, nepušač, nije se želio izjasniti o tom pitanju, jer je poništenje zakona protiv pušenja upisano u koalicijski pakt zaključen s FPOe krajem 2017.

(Hina)

FOTO: Pixabay

Tagovi: austrija, pušenje, restorani,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE