Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Austrijanac u Hrvatskoj ‘okretao’ novac na turističkim objektima, a porez utajivo

Utvrđeno je da je izbjegao plaćanje poreza na dohodak većeg od 880.000 kuna...

Objavljeno 04.10.2018
Antonela Verković

Austrijanac (58) je, naime, vlasnik turističke tvrtke koja ima objekte u Crikvenici i Opatiji. Posao mu je išao k’o od šale, turistički objekti su poslovali i više nego dobro, ali ipak, nije sve bilo tako ‘bajno’. Naime, osumnjičen je da je utajom poreza i zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju protupravno pribavio oko milijun kuna i oštetio državni proračun za više od 8 milijuna kuna…

Policijski službenik Službe gospodarskog kriminaliteta Gojko Broznić rekao je da je  policija u suradnji s riječkom Poreznom upravom i Županijskim državnim odvjetništvom provela kriminalističku istragu nad 58-godišnjim Austrijancem, zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela utaje poreza ili carine i kazneno djelo zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

KAKO JE OSUMNJIČENI POSLOVAO?

Osumnjičeni je kao većinski vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva iz Primorsko-goranske županije pri kupovini te tvrtke i njenom preuzimanju tijekom 2014., obveze tvrtke veće od 200 milijuna kuna, bez osnove u stvarnim poslovnim događajima i bez vjerodostojne poslovne dokumentacije, prenio na sebe kao fizičku osobu, tj. kao na novog vjerovnika.

Obveze prema ranijem vjerovniku je tvrtka, u sumi većoj od 200 milijuna kuna samostalno podmirila zaduživanjem kod novih vjerovnika.

Austrijanac je do kraja 2016. isplatama sa žiro-računa tvrtke na svoj privatni račun pribavio protupravnu imovinsku korist od 930.000 kuna.

Utvrđeno je da je izbjegao plaćanje poreza na dohodak većeg od 880.000 kuna te je prikazivanjem prijenosa potraživanja  s vjerovnika na sebe kao fizičku osobu oštetio državni proračun za oko 8 milijuna kuna poreza na dobit.

Kaznena prijava je redovnim putem dostavljena Županijskom državnom odvjetništvu.

Inspektorice Porezne uprave Silvija Kardum i Margita Mandekić Golja dodale su da je redovnim poreznim nadzorom utvrđeno da je temeljem nevjerodostojne dokumentacije direktor proknjižio fiktivna potraživanja prema samome sebi od strane svoje tvrtke, temeljem kojih si je u dvije godine isplatio nešto manje od milijun kuna. Na temelju tih i drugih nepravilnosti utvrđenih nadzorom, Porezna uprava je redovnim putem podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu.

Na novinarska pitanja iz policije i Porezne uprave su odgovorili da osumnjčeni Austrijanac povremeno boravi na području županije, da su kontaktirali s njim te da se njegova tvrtka bavi se turističkom djelatnošću u Opatiji i Crikvenici.

(Hina)

FOTO: Pixabay

Tagovi: crikvenica, policija, porez, turizam,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE