Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Bauk: Bez obzira na stav onih koji su predali potpise, provjera je u razumnom roku

Bauk ustvrdio kako su se kod provjere potpisa potrudili više nego što bi bilo očekivano... Također, kao što se sumnjalo, bilo je dijela potpisa kod kojih se OIB ne poklapa s imenom i prezimenom...

Objavljeno 11.10.2018
Antonela Verković

Polemike oko prikupljanja potpisa i dalje traju, ali provjera je ipak u razumnom roku, iako su se mnogi bunili zašto provjera tako dugo traje…

SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar uprave Arsen Bauk u četvrtak je, komentirajući medijske informacije o nedovoljnom broju prikupljenih potpisa za referendume, ustvrdio kako je provjera potpisa “još uvijek u razumnom roku”.

“Moje iskustvo govori da je ova provjera potpisa još uvijek u razumnom roku, bez obzira na stav onih koji su predali potpise. Radi se o relativno jednostavnom poslu s relativno jednostavnim kriterijima, treba utvrditi poklapa li se OIB s imenom i prezimenom. Prema neslužbenim informacijama u medijima, to se kod dijela potpisa nije poklapalo“, izjavio je Bauk novinarima u Saboru.

Na pitanje zašto provjeravanje potpisa tako dugo traje, Bauk je kazao da su u njihovoj Vladi provjeravali 15 do 20 tisuća potpisa i za to angažirali manji broj ljudi. “Bilo je puno više potpisa nego što je bilo potrebno, u nekim slučajevima i dvostruko više, pa ako ih je na uzorku bilo deset posto neispravnih, nije bilo nikakve šanse da ih je na ostatku uzorka 80 posto neispravnih. Ovdje se radilo o graničnom broju potpisa i Ministarstvo ih je moralo sve provjeriti i za to im je trebalo više ljudi i dosta vremena“, istaknuo je Bauk.

POSTUPAK PROVJERE POTPISA

“Čini se da su se kod provjere potpisa potrudili više nego što bi to bilo očekivano”, poručio je i napomenuo da je SDP-ova Vlada 2015. kroz Sabor provela prvo čitanje zakona o referendumu te predložila rješenja koja bi otklonila moguće probleme na koje upozoravaju mediji, poput kopiranja potpisnih lista s ranijih referenduma.

“Bilo bi dobro da sada Vlada predloži takva i slična  rješenja, kako se više ne bismo dovodili u ovakvu situaciju“, kazao je Bauk.

Na pritužbe inicijatora referenduma zato što nije dopuštena nazočnost njihovih promatrača na prebrojavanju potpisa, Bauk je rekao kako bi i on “u takvoj hipotetskoj situaciji vjerojatno postupio na isti način, s obzirom na sudsku praksu koju smo imali u vezi jednog lokalnog referenduma prije“.

Ali, dodao je, vjerojatno bi malo transparentnije izvještavali o postupku provjere potpisa.

“Ako imate ukupno milijun i sto tisuća potpisa, zna se koliko ih se u jednom danu može provjeriti i svakih nekoliko dana objavili bismo koliko smo ih provjerili. Ovako je to bilo obavijeno velom tajne“, ocijenio je Bau k.

Logično mu je bilo, kaže, uključenje APIS-a u postupak prebrojavanja potpisa. “Mislim da oni nisu brojali potpise nego u računala unosili OIB-e građana i provjeravali u popisima birača je li netko potpisan doista birač. To se tamo jedino i moglo napraviti“, pojasnio je.

(Hina)

FOTO: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Tagovi: arsen bauk, prikupljanje potpisa, referendum,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE