Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Beroš: Netestirani ne bi trebali dobiti otkaz, postoje i druge mjere

"Postupanje je u domeni poslodavca na temelju Zakona o radu, no cilj mjere nije penalizacija već povećati razinu sigurnosti u zdravstvenom sustavu"

Objavljeno 08.10.2021
Ivona Amidžić

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je postupanje prema onima koji se u zdravstvenom sustavu odbijaju testirati, a dosad ih je bilo 36, u domeni poslodavca, no ne misli da bi trebali dobiti otkaz već postoje i druge mjere penalizacije.

“Postupanje je u domeni poslodavca na temelju Zakona o radu, no cilj mjere nije penalizacija već povećati razinu sigurnosti u zdravstvenom sustavu. Detekcijom ovih 41 pozitivnih vjerujemo da smo to i uspjeli”, rekao je Beroš novinarima.

Poslodavci će još jednom razgovarati s tim zaposlenicima. Ne vjerujem da bi trebali dobiti otkaz, postoje određene opomene. Naravno, ako bude trpio radni proces i ako bude izvjesno da se ugrožavaju životi pacijenata, ravnatelji će imati i neke druge mogućnosti, kazao je.

Beroš je rekao i kako će još neko vrijeme postojati masovni cjepni punktovi, iako se bilježi pad zainteresiranih. “Cjepni punktovi nisu iskorišteni, ali će ostati još neko vrijeme jer ljudima želimo omogućiti da se mogu cijepiti izvan radnog vremena i da imaju takav pristup cijepljenju”.

Što se tiče početka masovnijeg cijepljenja trećom dozom Europska agencija za lijekove dala je preporuku da se cijepe imunokompromitirani, a o tome kada će se cijepiti trećom dozom u Hrvatskoj odlučit će HZJZ, kaže Beroš.

Komentirajući nepravomoćnu presudu zbog pokušaja iznude članova Nacionalnog stožera civilne zaštite Beroš je rekao da članovi Stožera svakodnevno dobivaju prijetnje.

“Ponekad i sam tražim objašnjenje za to, ali ih ne mogu naći. Kada te prijetnje prelaze s mene na moju obitelj doista je neugodno. Takvih je prijetnji gotovo svakodnevno, ove blaže više ne uzimam u obzir. Ovo nije floskula – mi smo doista fokusirani na zdravlje građana, stoga mi ne preostaje previše da se bavim s time”, rekao je.

Epidemiološka slika je trenutno takva da je cijela Hrvatska u crvenom, osim Istre koja je u narančastom i ima najnižu incidenciju u Hrvatskoj, rekao je Beroš.

Naveo je kako je među osam preminulih u posljednja 24 sata bilo i troje cijepljenih s dvije doze.

Kada je riječ o zdravstvenom sustavu, on je cijelo vrijeme u potpunosti spreman, kaže.

U KB-u Dubrava od jučer je dodatnih 10 kreveta za intenzivno liječenje, po bolnicama covid kreveti su popunjeni više od 50 posto, a respiratori 15,2 posto.

 

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: beroš, cijepljenje, mjere, otkaz, testiranje, zdravstveni radnici,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE