Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

BiH: SDA osuđuje postavljanje spomenika Draži Mihailoviću

'Simbol civilizacijskog i moralnog posrnuća vlasti u entitetu Republici Srpskoj'

Objavljeno 03.06.2019
Lucija Tokić

Najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) osudila je u nedjelju postavljanje spomenika četničkom vođi Draži Mihailoviću u općini Bileći u istočnom dijelu BiH ističući da se radi o ‘simbolu civilizacijskog i moralnog posrnuća vlasti u entitetu Republici Srpskoj’.

Srpske vlasti u Bileći otkrile su jučer spomenik Draži Mihailoviću, vođi četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata kojeg su jugoslavenske vlasti osudile na smrt zbog izdaje i ratnih zločina. Viši sud u Beogradu prije tri godine ga je rehabilitirao. Spomenik četničkom vojvodi u Bileći podignut je na mjestu s kojeg je ranije uklonjen onaj posvećen partizanima.

Iz SDA su u nedjelju ocijenili da postavljanje spomenika ‘ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Bileći predstavlja necivilizacijski čin koji ima za cilj nastavak širenja nacionalne i vjerske mržnje’.

“Slavljenje kolaboracionista i zločinca koji je odgovoran za masovna ubojstva i sustavne progone Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva, predstavlja simbol moralnog posrnuća i civilizacijskog sunovrata vladajuće ideologije u Republici Srpskoj”, priopćili su iz SDA.
Pojašnjava se kako je posebno zabrinjavajuće što se spomenik četničkom zločincu otkriva u gradu u kojem je tijekom posljednjeg rata u BiH praktično uništena bošnjačka zajednica.
Pri tome su iz SDA pozvali na svojevrstan bojkot suradnje s vlastima Bileće budući da slave ratne zločinace, a što po njima ‘predstavlja ključnu zapreku izgradnji povjerenja i održive sigurnosti u BiH, kao i njenom napretku na putu integracije u moderne globalne asocijacije’.

(Hina)

foto: HINA/ TANJUG / ZORAN ZESTIC/ ua

Tagovi: bih, SDA,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE