Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Bizzare

Borzan upozorila građane na jeftine trikove “korona-profitera”

Čuvajte sebe i novčanike: Europol je do sada zaplijenio 13 milijuna lažnih farmaceutskih proizvoda

Objavljeno 21.04.2020
Ivona Amidžić

Biljana Borzan, potpredsjednica europskih socijalista, upozorava na problem pojave porasta lažnih proizvoda na internetu koji se oglašavaju i prodaju kao legitimni lijekovi za liječenje koronavirusa ili kao zaštitna oprema za obranu od zaraze koronavirusom.

“Istraživanja pokazuju da je oko 20% hrvatskih građana prestalo ići u trgovinu, a 75% ide rjeđe nego prije. U porastu je zato internet kupnja”, objašnjava Borzan te dodaje kako su u trenutnim okolnostima kupci i potrošači osobito ranjivi na takve lažne oglase.

Navodi kako se pod zaštitnu opremu prodaju maske i rukavice vrlo niske kvalitete koje ne pružaju zaštitu, lažni testovi na koronavirus, a čak i navodni medicinski pripravci i ljekoviti preparati koji ne samo da su lažni već mogu i naštetiti organizmu.

Najčešće se takve proizvode oglašava u kratkom vremenskom roku, pod ekskluzivom “sljedećih nekoliko minuta”, a kojima su cijene nerealno visoke.

Svoja je pitanja Borzan uputila i povjereniku Europske komisije Didieru Reyndersu koji već ima iskustva s takvim oglasima te je u procesu pregovaranja s internetskim platformama o najučinkovitijem načinu uklanjanja takvih i sličnih oglasa.

“Broj prijava Europskim potrošačkim centrima je od početka širenja virusa je oko 30% veći nego u isto vrijeme prošle godine. Moj ured je također zatrpan upitima, od prava putnika do online kupnje. Građani primjećuju i rast cijena, u Belgiji je on u prosijeku oko 6% za prehrambene proizvode, do 30% za ostale, a na Malti primjerice imamo veliki skok cijena informatičke opreme, komentira Birzan te dodaje kako je iznimno važno zaštititi građane od takozvanih “korona-profitera”.

U Velikoj Britaniji broj internet prevara porastao je za čak 400%, a Europol je do sada zaplijenio 13 milijuna lažnih farmaceutskih proizvoda.

Dotad Borzan poručuje: “Odustanite od kupnje ukoliko nešto zvuči predobro da bi bilo istinito. Kupujte s internet stranica koje poznajete, najbolje onih iz Hrvatske. Također, ako kupujete iz EU, imate pravo povrata robe u roku 14 dana od dostave.”

Tagovi: biljana borzan, Borzan, internet, koronavirus, lijekovi, prijevare, prouzvodi, zaštitni proizvodi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE