Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Bulj: „Za bazne stanice teleoperatera neophodna je građevinska dozvola”

Dodao je kako je bazna stanica u selu pored Sinja, samo jedan od mnogobrojnih primjera gdje su bazne stanice nikle mimo svih pravila

Objavljeno 04.05.2018
Alan Srčnik

Saborski zastupnik Mosta NL Miro Bulj na današnjoj je konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuo da kao predlagatelj u saborsku proceduru upućuje dopunu Zakon o gradnji, jer smatra da je za bazne stanice teleoperatera, koje se izvode u stambenim naseljima, potrebna građevinska dozvola. Konferenciji su prisustvovali saborski zastupnik Marko Sladoljev, Zdravko Anđel, predsjednik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) i članica Upravnog odbora HUZEZ-a Ankica Kosovec – Krželj.

Zastupnik Miro Bulj je istaknuo kako je na dopunu Zakona o gradnji ponukan odlukom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koje je 18. travnja 2018. donijelo rješenje da se bazna stanica u Radošiću pored Sinja mora ukloniti u roku 3 mjeseca.

Dodao je kako je bazna stanica u selu pored Sinja, samo jedan od mnogobrojnih primjera gdje su bazne stanice nikle mimo svih pravila i ovu odluku koja je donesena trebali bi slijediti i ostali.

Zastupnik Sladoljev je naglasio kako su u Zagrebu u pojedinim naseljima bazne stanice postavljene u stambenim naseljima, gdje itekako utječu na sigurnost i zdravlje građana.

“Zagreb je eldorado što se tiče baznih i antenskih stupova. Ne poštuje se odredba o zabrani gradnje baznih stanica na obiteljskim kućama Ovo je važno pitanje koje se mora drugačije urediti. U Zagrebu su organizirani i prosvjedi građana koji nisu urodili plodom, a nadam se da će se nakon ovakve praksa promijeniti ”, istaknuo je Sladoljev.

Iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja, Zdravko Anđel i Ankica Kosovec- Krželj, naglasili su kako se zalažu da se naše zakonodavstvo uskladi i ponaša kao i zakonodavstvo u drugim zemljama EU, gdje imaju razvijenu telekom mrežu, ali se poštuju zakoni, da ne sigurnost i zdravlje ljudi ne dolaze u pitanje.

Tagovi: Miro Bulj, most nl,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE