Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Capak: Pojačano testiranje zdravstvenih djelatnika

Intenzivno se radi na nabavi opreme za sve koji na kontrolnim punktovima uzimaju briseve

Objavljeno 27.03.2020
Ivona Amidžić

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je u petak da se proširuju indikacije za testiranje na koronoavirus na zdravstvene djelatnike, navevši kako su u Hrvatskoj zaražena 23 liječnika, šest specijalizanata, devet medicinskih sestara i tehničara te dva stomatologa.

“Prema zadnjem podatku koji imamo od jučer od 22 sata, u Hrvatskoj su zaražena 23 liječnika, šest specijalizanata, devet medicinskih sestara i tehničara i dva stomatologa”, rekao je Capak u “U mreži Prvog” Hrvatskog radija.

Najavio je pojačano testiranje zdravstvenih radnika.

“U prvom redu bi trebalo snimiti i testirati one ljude koji su bili u kontaktu s oboljelima što sada nismo u svim slučajevima radili, ali radili smo tamo gdje smo smatrali da postoji čvrsta indikacija za to”, rekao je Capak.

Dodao je da treba testirati pogotovo na odjelima gdje najranjiviji pacijenti i najosjetljivija populacija leži i dolazi.

Najavio je i kako se intenzivno radi na nabavi opreme za sve koji na kontrolnim punktovima uzimaju briseve.

“Bez zaštitene opreme nema uzimanja briseva. Radimo na tome da nabavljamo dovoljne količine zaštitne opreme i opremimo sve koji će na punktovima uzimati briseve kao i da napravimo te briseve kojih nema na tržištu”, rekao je Capak.

Luetić: Samoizolacija nije jasno definirana

Predsjednik Hrvatske liječničke komore  Krešimir Luetić izrazio je nadu da će društvo, kada se oporavi, honorirati one koji su najviše sudjelovali i bili na prvim crtama u borbi s koronavirusom.

“Treba jasno definirati da se i samoizolacija i eventualno obolijevanje tretira kao profesionalna bolest, u konačnici u radno pravnom tretiranju”, rekao je Luetić pojasnivši kako samoizolacija nije jasno definirana.

Prema jučerašnjim podacima u Hrvatskoj je 495 oboljelih od koronavirusa, tri su osobe preminule, na respiratoru je 14 osoba, a 22 osobe su ozdravile.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: capak, krunoslav capak, testiranje, zdravstveni djelatnici,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE