Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Capak: Studija pokazala da je 25 posto ispitanika imalo antitijela na covid-19

"Važno je reći da su uzorci krvi uzimani krajem 12. mjeseca, tijekom 1. i početkom 2. mjeseca. Tu se ne vidi veliki utjecaj cijepljenja jer je broj cijepljenih bio mali"

Objavljeno 12.03.2021
Ivona Amidžić

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak predstavio je u petak rezultate serološke studije, provedene na 1436 ispitanika, koji su pokazali da je 25 posto uzoraka bilo pozitivno na antitijela na covid-19, što znači da su te osobe bile u dodiru s koronavirusom.

Slična studija rađena je u proljeće prošle godine, kada je među 1088 ispitanika njih svega 2,2 posto bilo pozitivno na antitijela na covid-19.

“U prvom valu od 1088 ispitanika imali smo 24 pozitivna na antitijela imunoglobulina G (IgG), što je bilo 2,2 posto. U drugom valu od 1436 ispitanika imamo 360 osoba koje su pozitivne na IgG, što je 25,1 posto. To je četvrtina svih ispitanih u Hrvatskoj”, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Važno je reći da su uzorci krvi uzimani krajem 12. mjeseca, tijekom 1. i početkom 2. mjeseca. Tu se ne vidi veliki utjecaj cijepljenja jer je broj cijepljenih bio mali. U prvom valu smo imali nešto uži broj županija iz kojih smo uzimali krv, u drugom valu to su sve županije”, kaže Capak.

Prisutnost antitijela je ravnomjerna među dobnim skupinama, pri čemu je manja kod osoba starijih od 70 godina i djece mlađe od 10 godina, kod kojih je u studiji udio pozitivnih bio 19,2 posto.

Studija je pokazala da 75 posto osoba koja su pozitivna na IgG ima neutralizacijski test, odnosno imuni su na covid-19. Neutralizacijski test znači da postoje antitijela koje se vežu za virus i uništavaju ga.

Capak smatra da je ovaj uzorak reprezentativan i pokazuje koliko je osoba došlo u kontakt s koronavirusom, a to je 25 posto.

“U Hrvatskoj smo dosad imali 240.000 oboljelih, a četiri puta više osoba došlo je u kontakt s virusom nego što imamo registriranih oboljelih. To je milijun ljudi”, ustvrdio je Capak.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: antitijela, ispitivanje, istraživanje, koronavirus, krunoslav capak, serološka studija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE