Svi znamo kako je uskrsni stol nezamisliv bez kraljice – šunke.
Šunka, vratina, lopatica, buncek… pečena u kruhu, lisnatom tijestu, bez kruha, glazirana medom… Puno opcija za sobom povlači i puno pitanja. Uff, što izabrati? Odličan izbor je i dimljena te rolana šunka, pronađite ih po akcijskoj cijeni na MojaAkcija.hr.
Što god odlučite, pogriješiti nećete, ali mi vam donosimo savjete koji bi vam mogli olakšati pripremu, ali i odabir recepta.
Ako ste skloniji posnijoj šunki odaberite dimljenu šunku. Oni koji vole da im je meso sočnije neka radije odaberu vratinu, a ljubitelji masnog će uživati ako u kruhu ispeku rolanu lopaticu. Najbolji izbor šunki po najpovoljnijim cijenama pronaći ćete na MojaAkcija.hr.
Najjednostavniji način je kuhanje u običnoj vodi s minimalnim dodatkom začina.
Priprema:
1. Dan prije pripreme točnije 24 sata ranije šunku stavite u hladnu vodu koja će iz nje izvući višak soli. Šunku zarolajte, povežite je sa špagom kako bi zadržala svoj oblik, blanširajte je u malo vode te je nakon kratkog vremena stavite u novi lonac s hladnom vodom u koji ste stavili lovorov list i peršin.
2. Nakon toga šunku kuhajte računajući kako je ½ sata kuhanja potrebno po kilogramu šunke. Kada je šunka gotova, omotajte je aluminijskom folijom i pritisnite težim predmetom kako bi zadržala svoju formu koja će spriječiti da se meso raspadne prilikom rezanja.
3. Najmanje tri sata šunku ostavite da odstoji i nakon toga je režite na tanke kriške, poslužite uz hren, mladi luk i rotkvice.
Šunke su slane same po sebi, stoga vodu u kojoj se nalazi šunka nemojte soliti. Najčešći začini koji se koriste su luk, češnjak, papar u zrnu i lovor. Za one malo hrabrije preporučamo da u lonac sa šunkom ubace đumbir, klinčić ili zvjezdasti anis – ali malene količine.
Mala tajna gurmana za poseban okus šunke je kuhanje u vinu – trećinu hladne vode kojom na početku punite lonac sa šunkom, možete zamijeniti bijelim vinom, a mnogi se slažu da ono šunki daje nenadmašan okus.
Ona je nezaobilazan klasik uskršnjeg stola! Šunku koju ste skuhali dobro osušite kako ne bi razmočila tijesto koje ste pripremili. Tijesto zamijesite od brašna, malo kvasca, soli, mlijeka te malo šećera. Šunku umotajte u tijesto sa svih strana, a ako je šunka velika, pripazite da je tijesto tanje i bez rupa. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C otprilike dva sata dok ne porumeni i dok se ravnomjerno ne ispeče.
Osim u klasičnom krušnom tijestu, šunku možete ispeći i u tijestu za kruh koje se ne mijesi i tako si dodatno ubrzati i smanjiti postupak pripreme. Lisnato tijesto zbog svoje masnoće, tijekom pečenja štiti donekle suhu šunkicu, a i ostaje duže mekano od klasičnog krušnog tijesta.
Slatki izazov za sve koji ovog Uskrsa žele probati nešto drugačije, a svi dosadašnji recepti su im dosadili.
Recept za šunku glaziranu u medu
– 1,5 kg dimljene šunke
– 4 žlice bijelog vina
– klinčići
Glazura od meda: – 1 žlica meda – 45 g smeđeg šećera – 1 žlica senfa – 1 mala žličica đumbira u prahu – 2 žlice svježeg soka od naranče – papar
Zagrijte pećnicu na 180°C. U pleh stavite veliki komad folije, na nju stavite šunku, pa zalijte vinom, zatvorite krajeve folije i pecite oko sat vremena.
Dok pečete šunku, izmiješajte med, šećer, senf, đumbir i sok naranče i začinite s malo papra. Nakon 60 minuta pečenja izvadite meso iz pećnice i iz folije. Povećajte temperaturu pećnice na 200°C. Šunku zarežite u obliku kvadratića oko 1 cm dubine.
Zabodite klinčiće, premažite šunku glazurom od meda i vratite je u pećnicu da se peče još 30 minuta. Svakih 10 minuta polijevajte je ostacima glazure.
Šunku možete poslužiti s krumpirom ili blanširanim povrćem.
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?