Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Cerovac: Debeljak je trebao učiniti sve da se “Uljanikovim” radnicima u veljači isplate dugovanja

Kritizirao i političare...

Objavljeno 04.03.2019
Lucija Tokić

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac ustvrdio je u nedjelju kako je strateški partner Tomislav Debeljak trebao učiniti sve kako bi se radnicima pulskog “Uljanika” u veljači mogla isplatiti sva zaostala dugovanja, a kritizirao je i nečinjenje političara na razrješavanju pitanja brodogradnje.

“Tomislav Debeljak je enigma za sve nas, ali nakon što je izabran za strateškog partnera od strane Uprave i Nadzornog odbora Uljanika, uvjeren sam da je trebao promptno reagirati odnosno trebao je učiniti sve da radnicima u veljači budu isplaćena sva zaostala dugovanja, a tek se kasnije trebao upuštati u raspravu i dokazivanje sa Vladom”, poručio je Boris Cerovac u priopćenju.

Ustvrdio je i kako sporost u odlukama ne donosi pozitivne već negativne pomake za budućnost hrvatske brodogradnje.

“Očekujem da najkasnije u dva- tri dana novi strateški partner zajedno s Vladom RH i Upravom Uljanika, uz prisustvo sindikata, dogovori isplatu zaostalih plaća i krene s realizacijom”, poručio je Cerovac te dodao kako će, u suprotnom, “zajedno s kolegama raditi da u mogućem stečaju ne dođe do preuzimanja Uljanika i ‘3. maja’ od onih koji ne žele dobro radnicima i građanima dviju županija”.

“Oduvijek sam smatrao da za propuste, slučajne ili svjesne, moraju odgovarati počinitelji, a ne da se sve prelomi preko leđa radnika kako je to slučaj u brodogradilištima Uljanik i ‘3. maj’. Tko je kriv? Uz staru Upravu Uljanik grupe, zasigurno su to političari na svim razinama kojima je važan njihov interes, a ne interes građana. Ti isti političari zaboravljaju da su izabrani da predstavljaju sve građane”, istaknuo je Cerovac u priopćenju.

Ustvrdio je kako se danas brodogradilišta u Puli i Rijeci nalaze pred stečajem odnosno likvidacijom samo zato što se ne čini dovoljno od strane političara i institucija da bi se to spriječilo.

“Nečinjenje političara i javnim istupima onih koji žele zlo radnicima brodogradilišta dodatno se otežava ionako gotovo neizdrživo stanje”, smatra Cerovac.

Rekao je i da ga je posebno razočaralo 14 saborskih zastupnika iz Primorsko-goranske i Istarske županije, ali i saborski zastupnici izabrani da predstavljaju nacionalne manjine kao što su to talijanska, srpska i romska manjina.

“Gotovo cijelo vrijeme otkad se otvorilo pitanje opstanka brodogradilišta u Puli i Rijeci navedeni saborski zastupnici nisu imali potrebe zatražiti raspravu na Vladi ili u Saboru o rješenju brodogradnje, posebno opstanka brodogradilišta u Puli i Rijeci”, napomenuo je Cerovac te je ponovno pozvao političare na svim razinama da se napokon izjasne zalažu li se za očuvanje ili zatvaranje brodogradilišta u Puli i Rijeci.

Ako to u toku ovog tjedna ne urade, smatra čelnik Jadranskog sindikata, stvoriti će se uvjerenje da se zalažu za zatvaranje brodogradnje.

(Hina)

foto: HINA/ Daniel Sponza/ ds

Tagovi: boris cerovac, Tomislav Debeljak, uljanik,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE