Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Devetero liječnika stiglo u pomoć kolegama u varaždinskoj bolnici

Postoji veliki pritisak na objedinjeni hitni bolnički prijam - Svakodnevno je velik broj djelatnika bolnice izbačen iz stroja...

Objavljeno 14.12.2020
Ivona Amidžić

S obzirom na veliki broj zdravstvenog osoblja koji je zbog koronavirusa izvan pogona, u Opću bolnicu u Varaždinu na ispomoć je stiglo devetero liječnika iz Istarske i Primorsko-goranske županije, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Ravnatelj bolnice Nenad Kudelić rekao je da je na bolničkom liječenju trenutačno 271 osoba zaražena koronavirusom, a od 21 pacijenta u jedinici intenzivnog liječenja 19 ih je na respiratoru.

Pritisak na objedinjeni hitni bolnički prijam

Iako brojke pokazuju stagnaciju, a broj hospitaliziranih posljednjih desetak dana kreće se između 260 i 270, Kudelić je istaknuo kako je i dalje riječ o velikom broju pacijenata na liječenju, a postoji i veliki pritisak na objedinjeni hitni bolnički prijam. Također je istaknuo da “na dnevnoj bazi imaju velik broj djelatnika bolnice izbačen iz stroja”.

„Danas je preko 160 djelatnika bolnice izbačeno iz funkcije, od toga 20-ak liječnika”, rekao je Kudelić.

Dodao je da su, s obzirom na brojke i veliku potrebu za medicinskim kadrom, preko Ministarstva zdravstva dosad bile mobilizirane medicinske sestre i tehničari, a od danas je tu i devetero liječnika.

„Radi se tri specijalista anestezije i reanimatologije i šest liječnika internističkih specijalnosti i subspecijalnosti koji su u Opću bolnicu Varaždin došli iz Opće bolnice Pula, iz KBC-a Rijeka, iz Lovrana i Opatije”, rekao je ravnatelj varaždinske bolnice.

Liječnici će raditi s covid-19 pacijentima, anesteziolozi u jedinicama intenzivnog liječenja, a internisti na lokacijama u Novom Marofu i Varaždinu.

Čačić: Strožim mjerama pad sedmodnevne incidencije od 28 posto

Župan Radimir Čačić zahvalio je liječnicima koji su došli na ispomoć. Istaknuo je da Varaždinska županija 23. dan od uvođenja strožih epidemioloških mjera ima pad sedmodnevne incidencije od 28 posto.

„Da nema tog pada, potencijalni rast u druženjima povodom blagdana bi nas doveo do brojeva koje ne možemo izdržati”, rekao je župan.

Dodao je da se udio pozitivnih u broju testiranih spustio na udio pozitivnih na razini Hrvatske. Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dodao je župan, u varaždinskoj tvrtki Calzedoniji proveo je 777 brzih antigenskih testova, a udio pozitivnih je 2,4 posto.

„Zaustavite kontakt u ugostiteljstvu i u školama i imate rezultat. Ako to pooštrite dalje s trgovačkim centrima, rezultat će biti i bolji”, poručio je Radimir Čačić.

„Ne uz koronu, nego zbog korone”

Voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje varaždinske Opće bolnice Renata Krobot zahvalila je kolegama na dolasku, ističući kako ulaze „na prvu crtu obrane”, u jedinicu intenzivnog liječenja, gdje su smješteni najteži bolesnici.

Govoreći o smrtnosti u jedinici intenzivnog liječenja, Krobot je rekla da je prošle godine u studenome umrlo troje ljudi, ove 53, a 48 njih zbog korone.

„Ne uz koronu, nego zbog korone”, dodala je Krobot.

Liječnica Ivana Stuck Tus iz Lovrana rekla je da će učiniti sve što mogu kako bi pomogli varaždinskim kolegama.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: ispomoć, koronavirus, liječnici, opća bolnica varaždin, varađdinska bolnica, Varaždin,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE