Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Dijabetičari često imaju probleme s bubrezima

Takozvana dijabetička nefropatija je bolest bubrega oboljelih od dijabetesa, a nastaje jer su oštećene kapilare u bubrežnim glomerulima...

Objavljeno 18.06.2020
Ivona Amidžić

Dijabetičari često imaju probleme s bubrezima, a osobe s bolesnim bubrezima nerijetko imaju neotkriveni dijabetes, zbog čega stručnjaci iz Njemačkog saveza za dijabetes podsjećaju da bi svatko s bilo kakvim bubrežnim problemom trebao redovito provjeravati razinu šećera u krvi.

Takozvana dijabetička nefropatija je bolest bubrega oboljelih od dijabetesa. Nastaje jer su oštećene kapilare u bubrežnim glomerulima.

Bubrezi su građeni od milijuna glomerula, klupka kapilara koji vrše filtriranje krvi, a stvorena mokraća dolazi mokraćovodima u mokraćni mjehur te se iz njega odstranjuje mokraćnom cijevi.

Nefropatija je mikrovaskularna kronična komplikacija i ako dođe do nje, nema nazad. Do uništavanja bubrega dolazi zbog dugogodišnjih visokih razina šećera.

Rano otkrivanje dijabetesa i bolesti bubrega pacijentima pomaže u izbjegavanju oštećenja vitalnih organa, odnosno transplantacije bubrega ili dijalize do kraja života.

“Studije su pokazale da je otprilike trećina ljudi na listama čekanja za transplantaciju bubrega prethodno imala neotrkriveni dijabtes ili predijabetes”, rekla je Martina Guthoff, specijalistica za bolesti bubrega.

Dijabetičari bi jednom godišnje trebali provjeriti razinu albumina, proteina koji proizvodi jetra. Ako bubrezi ne rade dobro, taj se protein izlučuje kroz urin što se otkriva provjerom razine albumina.

Povišena razina šećera u krvi i povišen krvni tlak glavni su rizični faktori za oštećenje bubrega. Obje vrijednosti trebaju biti stabile i u okvirima granica normale.

Dijabetičari svojim bubrezima mogu pomoći i tako što će izgubiti na tjelesnoj težini, ne pušiti, jesti zdravo i redovito vježbati.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: bolest bubrega, bubrezi, dijabetes, dijabetičari, povezanost,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE