Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Državna tajnica Brnjac pozdravlja prijedloge EK-a

Prijedlog revidiranog višegodišnjeg proračuna EU-a pozdravljen s odobravanjem

Objavljeno 28.05.2020
Marin Marić

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Nikolina Brnjac pozdravila je u srijedu prijedlog revidiranog višegodišnjeg proračuna EU-a i plana za oporavak koji je Komisija predstavila u srijedu te istaknula potrebu da se suglasnost o njemu postigne što prije.

“Pozdravljam ovaj prijedlog. U interesu je svih država članica da se dogovor što prije postigne”, izjavila je Brnjac, delegirana ministrica koja predstavlja hrvatsko predsjedanje u Europskom parlamentu.
Europska komisija (EK) predložila je u srijedu instrument za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1100 milijardi eura.
Instrument se sastoji od 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi.
Ukupno za VFO i instrument za oporavak i otpornost predlaže se 1850 milijardi eura. Program oporavka nazvan je “EU sljedeće generacije”.
Državna tajnica Brnjac je rekla da je hrvatsko predsjedništvo već u srijedu na sastanku Odbora stalnih predstavnika (COREPER) organiziralo predstavljanje Komisijinih prijedloga.

(Hina) xsv ydv

Tagovi: brnjac, europska komisija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE