Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Dubrovački vatrogasci dobili brod „Orlando“

Novi 13,5 metara dug vatrogasni brod „Orlando“, vrijedan četiri milijuna kuna predstavljen je u staroj gradskoj luci Dubrovnika

Objavljeno 25.05.2019
Tamara Lemajić

Novi 13,5 metara dug vatrogasni brod „Orlando“, vrijedan četiri milijuna kuna predstavljen je u petak u staroj gradskoj luci Dubrovnika, a gradonačelnik Mato Franković je tom prigodom rekao kako je nabavom broda podignuta razina vatrozaštite na Elafitskim otocima i širem akvatoriju Dubrovnika.

Franković je istaknuo kako od prvog spomena vatrogastva u Dubrovniku u 12. stoljeću do danas za tu svrhu gradu nije služio nijedan značajan brod.

„Vatrogasna zajednica Grada Dubrovnika kupila je izniman brod. Posada je izvrsna i odgovorit će svim izazovima u teškim vremenskim neprilikama“, rekao je Franković.
Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci Stijepko Krilanović izjavio je kako je bio skeptičan i pesimističan kad je prvi put spomenuta ideja o nabavi vatrogasnog broda.
„Ovaj brod je za sve intervencije najučinkovitiji i najbolji. Svi su nam otoci sad bliži, ne samo za požarne intervencije, već i medicinski prijevoz“, rekao je Krilanović.

Predstavljanju su nazočili i zamjenik gradonačelnika Bad Homburga Meinhard Matern, vatrogasni zapovjednik vatrogasne postrojbe toga grada  Daniel Guischard te kuma broda, humanitarka iz Bad Homburga Olga Stoss, koja je zapovjedniku Krilanoviću predala iznos od 3600 eura za osiguranje broda.  Bad Homburg je grad prijatelj Dubrovnika.

Višenamjenski brod je dug 13,5 metara, a ima dva motora 550 konjskih snaga za brze intervencije, s velikim prostornim kokpitom i dizalicom s prostorom za vatrogasnu opremu, rezerve pjenila i prijevoz unesrećenih putnika. Služit će za transport vatrogasaca, gašenje požara, intervencija pri onečišćenju mora i spašavanje ugroženih života.
Brod je kupljen novcima Grada Dubrovnika i Javne ustanove Rezervat Lokrum, a uspostavljena je i pomorska služba pri JVP Dubrovački vatrogasci.

 

(Hina)

Tagovi: brod, dubrovnik, vatrogasci,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE