Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Energetska obnova još tri bolničke zgrade u Varaždinu

Osigurano je i 4,7 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje EU projekata, dok će Varaždinska županija i varaždinska Opća bolnica projekte sufinancirati sa 3,6 milijuna kuna

Objavljeno 26.02.2020
Marko Babić

Do kraja kolovoza u krugu varaždinske Opće bolnice energetski će biti obnovljeni svi objekti, najavljeno je u utorak na konferenciji u Varaždinu na početku projekta obnove posljednje tri zgrade u vrijednosti od 17, 8 milijuna kuna.

U tijeku je energetska obnova zgrada poliklinike, psihijatrije te mikrobiologije i rentgena.

Od ukupnih 17,8 milijuna kuna nepovratnih je 9,4 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Osigurano je i 4,7 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje EU projekata, dok će Varaždinska županija i varaždinska Opća bolnica projekte sufinancirati sa 3,6 milijuna kuna.

Štromar: Za energetsku obnovu varaždinske bolnice više od 100 milijuna kuna

Na uvodnoj konferenciji projekta bio je i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar koji je naglasio da se u varaždinsku bolnicu, s prethodnim projektima, ulaže više od 100 milijuna kuna u energetsku obnovu.

“Pacijentima je sigurno ugodnije ako je zgrada energetski obnovljena. Radnici, doktori, sestre i tehničari sigurno ugodnije i kvalitetnije mogu raditi, a i uštede su ogromne“, rekao je Štromar dodavši da je iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u Varaždinsku županiju u posljednjih dvije i pol godine uloženo više od pola milijarde kuna.

Varaždinski župan Radimir Čačić podsjetio je da se trenutno radi i na energetskoj obnovi zgrada paviljona, ležaone i laboratorija u Klenovniku te da će se tim projektima na energentima godišnje uštedjeti  700.000 kuna.

“Ukupna vrijednost svih EU projekata u Općoj bolnici Varaždin, koji su u realizaciji ili su već realizirani, je 230 milijuna kuna. Među njima je i projekt izgradnje nove zgrade objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije, za koji je 10. ožujka predviđeno otvaranje ponuda u drugom postupku javne nabave. Ne bude li žalbi, u proljeće ćemo otvoriti još jedno u nizu gradilišta”, najavio je Čačić.

Nakon energetske obnove, godišnje smanjenje potrošnje primarne energije trebalo bi biti oko 80 posto, a godišnja ušteda toplinske energije za grijanje oko 70 posto, dok bi smanjenje emisije CO2 bilo oko 80 posto.

Dr. Kudelić: Olakšan pristup osobama s invaliditetom

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić naglasio je da će obnovljene zgrade imati olakšan pristup za pacijente manje pokretljivosti i osobe s invaliditetom. Jedna od tri zgrade u obnovi je i najstariji objekt varaždinske bolnice, zgrada poliklinike ili poznatija kao stara kirurgija, stara 121 godinu.

“Izgrađena je u klasičnom austro-ugarskom stilu, pa smo vodili računa o tome da se sačuva, koliko je to moguće, njezin izgled s kraja 19. stoljeća. Unutar projekta energetske obnove su nam priznata dodatna sredstva za postavljanje profilacija, tako da sam uvjeren da će ta zgrada i nadalje nositi vizualni identitet ranih početaka rada naše bolnice“, istaknuo je ravnatelj Kudelić.

Tagovi: energetska obnova, Varaždin, zgrade,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE