Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

EP usvojio direktivu protiv kašnjenja u plaćanju u poslovnim transakcijama

Tek jedna od četiri tvrtke u EU vrši svoja plaćanja prema dogovoru iz ugovora, a 60 posto tvrtki svoje dugove dobije s kašnjenjem

Objavljeno 17.01.2019
Tamara Lemajić

Europski parlament usvojio je u četvrtak direktivu kojom se nastoje stvoriti jednaki uvjeti za velika i mala poduzeća te spriječiti kašnjenja u plaćanju između poduzeća te između poduzeća i javnih tijela.

Novu direktivu, koja ima za cilj poboljšati situaciju za poduzeća koja se suočavaju s kašnjenjima u plaćanju u poslovnim transakcijama i pojednostaviti prakse plaćanja u EU-u, podržalo je 570 zastupnika, 23 ih je bilo protiv, a 26 suzdržanih.

Veća poduzeća i dalje iskorištavaju svoj jači položaj na tržištu te velik broj vjerovnika ni ne traži svoja prava u pogledu kamata i naknada kako ne bi ugrozili poslovne odnose, ističe Europski parlament.

Jedan od glavnih prioriteta nove direktive je uvođenje fiksnih uvjeta plaćanja, 30 dana za javna tijela i 60 dana za privatna poduzeća, kojima se uređuju zakonske kamatne stope i naknade za troškove naplate.

Također se novim pravilima želi olakšati funkcioniranje unutarnjeg tržišta, ali i suočiti dužnike sa strogim mjerama u slučaju zakašnjelih plaćanja.

Povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i male i srednje poduzetnike Elzbieta Bienkowska upozorila je tijekom rasprave u srijedu kako je svaki četvrti stečaj, stečaj zbog zakašnjelih plaćanja.

“Tek jedna od četiri tvrtke u EU vrši svoja plaćanja prema dogovoru iz ugovora, a 60 posto tvrtki svoje dugove dobije s kašnjenjem. Dokazi nam pokazuju da su zakašnjela plaćanja većinom namjerna te se ona prelijevaju s jednog dobavljača na idućeg, a to bi ova direktiva trebala spriječiti”, rekla je Bienkowska.

Prva direktiva o kašnjenjima u plaćanju donesena je 2000., a preinakom iz 2011. postrožila su se postojeća pravila kako bi se bolje zaštitili vjerovnici.

Izvjestiteljica Lara Comi (EPP) smatra da treba osnažiti svijest poduzeća, osobito malih i srednjih, o njihovim pravima i nagraditi dobra ponašanja poduzeća.

Razina osviještenosti o nacionalnim propisima koji su provedeni radi usklađenosti s tom direktivom EU-a nije osobito visoka ni među malim i srednjim poduzećima, pri čemu samo 33 posto njih kaže da su upoznati s lokalnim propisima, napominju europarlamentarci.

“Problem je u pasivnom prihvaćanju zakašnjelih plaćanja koje se događa jer su neke tvrtke dominantnije od drugih. Svakodnevno na tisuće malih i srednjih poduzeća odlazi u stečaj zbog toga što javna tijela kasne s plaćanjima. Kada bi svi plaćali na vrijeme, uštedjeli bismo 158 milijuna eura financijskih troškova”, rekla je Comi u raspravi.

(Hina)

Tagovi: europski parlament, plaćanje, poduzeća,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE