Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Erdogan obećava da će uspostaviti sigurnost i mir u Siriji i Iraku

Turski predsjednik također je povezao regionalne sukobe i aktualnu valutnu krizu u svojoj zemlji za koju kaže da je "ekonomski rat" protiv Turske

Objavljeno 27.08.2018
Alan Srčnik

Turski predsjednik Tayyip Erdogan obećao je u nedjelju da će uspostaviti mir i sigurnost u Iraku i područjima u Siriji koja nisu pod turskim nadzorom te da će terorističke organizacije na tim područjima biti eliminirane.

Turska, koja podržava neke pobunjeničke skupine u Siriji, surađuje s Rusijom i Iranom na pronalasku političkog rješenja krize u toj zemlji.

Do sada je izvela dvije prekogranične operacije duž granice sa Sirijom i uspostavila desetak vojnih nadzornih točaka u sjevernoj sirijskoj regiji Idlib. U tom su se području sklonili civili i pobunjenici protjerani iz drugih dijelova Sirije kao i snažne džihadističke snage, ali je ovaj mjesec postalo metom zračnih napada i granatiranja.

“Nije slučajno da su jedina mjesta u Siriji gdje su uspostavljeni sigurnost i mir pod nadzorom Turske. Ako Bog da, uspostavit ćemo isti takav mir i u drugim dijelovima Sirije. Ako Bog da, donijet ćemo isti takav mir Iraku, gdje djeluju terorističke organizacije”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik također je povezao regionalne sukobe i aktualnu valutnu krizu u svojoj zemlji za koju kaže da je “ekonomski rat” protiv Turske, s ranijim pokušajima invazije na Anadoliju, upozorivši da bi to dovelo do kolapsa susjednih regija.

“Oni koji traže prolazne razloge za probleme s kojima smo odnedavna suočeni u krivu su, jako su u krivu. Napadi s kojima smo suočeni… imaju korijene u prošlosti”, rekao je.

“Nemojmo zaboraviti, Anadolija je zid i ako taj zid padne, više neće biti Bliskog istoka, Afrike, središnje Azije, Balkana ili Kavkaza.”

(Hina)

Tagovi: erdogan, Irak, Sirija, turska,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE