Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

EU i Indija nastavljaju pregovore o slobodnoj trgovini

Sastanak je održan u sjeni velike krize zbog pandemije covida-19 u Indiji zbog čega je indijski premijer Narendra Modi morao odustati od dolaska u Porto u Portugalu...

Objavljeno 11.05.2021
Ivona Amidžić

Europska unija i Indija dogovorile su da će nastaviti pregovore o slobodnoj trgovini i pojačati suradnju u borbi protiv klimatskih promjena, na virtualnom samitu u subotu, u kontekstu zabrinutosti zbog jačanja Kine.

Sastanak je održan u sjeni velike krize zbog pandemije covida-19 u Indiji zbog čega je indijski premijer Narendra Modi morao odustati od dolaska u Porto u Portugalu.

Pandemija je u Indiji odnijela do sada više od 230.000 ljudskih života.

To je bio prvi sastanak nekog indijskog premijera i čelnika svih država članica EU-a i znak je obnovljenog interesa Europske unije za indo-pacifičku regiju.

Dosadašnji samiti EU-a i Indije bili su sastanci samo indijskog premijera i čelnika Europske komisije i Europskog vijeća.

„Dogovorili smo se da ćemo nastaviti pregovore za… sporazum o trgovini koji će odgovoriti na aktualne izazove”, ističe se u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon sastanka, dodajući da je za uspjeh pregovora potrebno da obje strane riješe pitanja koja se tiču pristupa tržištu.

EU i Indija započet će paralelno pregovore o sporazumu o zaštiti ulaganja te o sporazumu o oznakama zemljopisnog podrijetla.

Kineski uspon od benignog trgovinskog partnera do suparničke sile koja je i sve veća vojna prijetnja aktivirao je alarm za uzbunu na Zapadu i u indo-pacifičkoj regiji, u kojoj Bruxelles želi veći utjecaj.

„Dogovorili smo se da, kao dvije najveće demokracije u svijetu, Europska unija i Indija imaju zajednički interes u osiguranju sigurnosti, prosperiteta i održivog razvoja u multipolarnom svijetu”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Pregovori o trgovini između Europske unije i Indije zamrznuti su 2013. zbog razlika u stajalištima u nizu pitanja uključujući smanjenje carina, zaštitu intelektualnog vlasništva, podatkovnu sigurnost i pravo indijskih stručnjaka da rade u Europi.

Natjecanje s Kinom

Europski čelnici, okupljeni na neformalnom samitu u Portu, bili su izloženi pritisku zbog suzbijanja disidenata u Indiji. Organizacije civilnog društva uključujući Amnesty International organizirali su bdijenje sa svijećama ispred dvorane u kojoj se održavao samit.

„Potvrdili smo našu predanost zaštiti i promicanju svih ljudskih prava, uključujući rodnu jednakost i osnaživanje žena u svim sferama života”, navodi se u izjavi.

„Priznali smo važnost jačanja specifičnih mehanizama za promicanje ljudskih prava i uloge nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava, aktera civilnog društva i novinara”, dodaje se.

Istraživanje Europskog parlamenta iz 2020. procijenilo je koristi od trgovinskog sporazuma između Europske unije i Indije na 8,5 milijardi eura, ali ta je procjena učinjena prije brexita.

EU i Indija dogovorili su da će razvijati zajedničke infrastrukturne projekte širom svijeta, u Africi, središnjoj Aziji i u indo-pacifičkoj regiji.

Dogovor s Indijom slijedi nakon sklapanja sporazuma EU-a i Japana o gospodarskom partnerstvu koji je stupio na snagu u veljači 2019., a tumači ih se kao odgovor na kinesku inicijativu „Pojas i cesta”.

EU i Indija planiraju jačati suradnju i u borbi protiv klimatskih promjena.

EU i Indija će također održati sastanke u cilju jačanja suradnje na području obnovljivih izvora energije, tehnologije za pohranu energije i modernizacije energetskih mreža, navodi se u izjavi.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: eu, europska unija, indija, klimatske promjene, slobodna trgovina, vijeće eu,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE