Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

EU treba blagu reformu tržišta ugljika – dužnosnik

Cijene ugljika u EU-u postigle su ovaj tjedan rekordni iznos od preko 44 eura po toni CO2...

Objavljeno 09.04.2021
Ivona Amidžić

Europska unija trebala bi zauzeti blagi pristup ključnim dijelovima reforme tržišta ugljika ili će riskirati gubitak povjerenja u tu shemu, rekao je bivši visoki dužnosnik Europske komisije.

Cijene ugljika u EU-u postigle su ovaj tjedan rekordni iznos od preko 44 eura po toni CO2 i porasle su više od 40 posto otkako su europski čelnici u prosincu prošle godine postigli dogovor o povećanju cilja za smanjenje emisija do 2030. na 55 posto u odnosu na 1990.

Analitičari očekuju daljnji porast cijena, a Bruxelles bi u lipnju trebao predložiti veliku reformu tržišta ugljika u cilju bržeg smanjenja emisija u ovom desetljeću.

Jos Delbeke, bivši visoki kreator politike za klimu koji je vodio razvoj tržišta ugljika, rekao je u srijedu da bi se Komisija trebala suzdržati od radikalnih promjena ključnog dijela sheme: rezerve za stabilnost tržišta (MSR).

“Rekao bih, nemojte pokvariti igru. Jer ako budete previše radikalni u svojoj reviziji rezerve za stabilnost tržišta, mogli biste ubiti povjerenje koje tržište danas uživa”, rekao je na online događaju u organizaciji Firentinske škole regulacije.

MSR je osmišljen u cilju izbjegavanja gomilanja viška dozvola na tržištu, što može srušiti cijene ugljika u EU. Kada je na tržištu više od 833 milijuna viška dozvola, MSR ih uklanja 24 posto svake godine. Od 2024. uklanjat će ih 12 posto na godinu.

Delbeke je rekao da bi EU trebao razmotriti zadržavanje stope povlačenja dozvola od 24 posto, ali i da bi smanjenje praga od 833 milijuna dozvola moglo izazvati probleme za poduzeća koja traže dozvole kako bi zaštitila svoju izloženost u budućnosti kad su u pitanju emisije ugljika.

Europsko tržište ugljika ograničava količinu dozvola u sustavu i smanjuje njihovu gornju granicu svake godine kako bi se osiguralo da emisije obuhvaćene shemom padaju.

Komisija je kazala da će ključni dio predstojećih reformi biti smanjenje gornje granice broja dozvola bržim ritmom kako bi se ubrzalo smanjenje emisija.

Bruxelles razmatra i ideju uvođenja minimalne cijene ugljika, što podržavaju Francuska i Njemačka. Delbeke je rekao da bi to moglo dovesti EU na “težak politički put” i da bi teško dobilo potporu država članica.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cijene, emisije, eu, smanjenje, ugljik,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE