Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Europska komisija nabavlja dodatnih 100 milijuna doza cjepiva

EK je dosad zaključio šest ugovora s različitim proizvođačima o kupnju gotovo dvije milijarde doza

Objavljeno 18.12.2020
Ivona Amidžić

Europska komisija (EK) je u četvrtak zaključila preliminarne razgovore s farmaceutskom tvrtkom Novavax o nabavi cjepiva protiv covida-19 i odlučila aktivirati opciju nabave dodatnih 100 milijuna doza cjepiva od Pfizera i BioNTecha.

EK je 11. studenoga odobrila ugovor s Pfizerom i BioNTechom o kupnji 200 milijuna doza i opciju za kupnju dodatnih 100 milijuna doza koje će se isporučiti nakon što se cjepivo pokaže sigurnim i učinkovitim protiv covida-19.

Odluka o aktiviranju te opcije donesena je nakon što kod nekoliko tvrtki s kojima je EK također zaključio ugovore došlo do neočekivanih zastoja u kliničkom ispitivanju tako da će se EU u početku morati osloniti na manji broj proizvođača nego što je ranije planirano.

Pfizerov/BioNTechovo cjepivo već je odobreno u SAD-u i u Velikoj Britaniji koje su počele s cijepljenjem, a sljedeći tjedan očekuje se i odobrenje Europske agencije za lijekove.

EK je u četvrtak objavila da je zaključila preliminarne razgovore s tvrtkom Novavax o kupnji 100 milijuna doza cjepiva s opcijom još dodatnih sto milijuna doza.

EK je dosad zaključio šest ugovora s različitim proizvođačima o kupnju gotovo dvije milijarde doza.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cjepivo, covid, ek, eu, europska komisija, koronavirus,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE