Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Europska komisija: Zabrana putovanja nije prihvatljiva

Države članice mogu poduzimati mjere za zaustavljanje širenja zaraze, ali te mjere moraju biti proporcionalne i nediskriminatorne za građane EU-a

Objavljeno 18.02.2021
Ivona Amidžić

Europska komisija je najavila da će poslati pismo državama članicama da ih upozori da poštuju zajednički dogovorene smjernice o ograničenju putovanja te da zabrana putovanja koje su neke članice uvele nije prihvatljiva.

“Zemlje članice bi trebale snažno obeshrabrivati nebitna putovanja iz tamnocrvenih zona i u njih, ali treba izbjeći zatvaranje granica”, izjavio je glasnogovornik Christian Wigand.

Njemačka je jednostrano zatvorila granice prema Austriji, a Belgija je produljila zabranu za sva nebitna putovanja do 1. travnja.

Wigand je dodao da su sve zemlje članice podržale prijedlog Komisije o zajedničkom koordiniranom pristupu o ograničenju kretanja u kontekstu borbe protive pandemije koronavirusa te da svako nepridržavanje dogovorenog pristupa stvara probleme u pogledu slobode kretanja.

Države članice mogu poduzimati mjere za zaustavljanje širenja zaraze, ali te mjere moraju biti proporcionalne i nediskriminatorne za građane EU-a, rekao je Wigand.

Na pitanje jesu li belgijske i njemačke mjere proporcionalne, Wigand je rekao da odgovor na to pitanje nije tako jednostavan.

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders u nedjelju je preko Twittera izrazio zabrinutost zbog jednostranih poteza nekih država članica.

“Pratimo situaciju u svim državama članicama i uskoro ćemo im poslati pisma”, tvitato je Reynders.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: ek, eu, europska komisija, granice, putovanja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE