Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Europski čelnici nisu reagirali na potrebu za jačom akcijom za zaštitu klime

"Sve dok budemo igrali njihove igre po njihovim pravilima dobivat ćemo mrvice sa stola"

Objavljeno 21.07.2020
Ivona Amidžić

Dogovor europskih čelnika o proračunu i planu za oporavak nije uvažio potrebu za jačom akcijom za zaštitu klime, izjavile su mlade klimatske aktivistice Greta Thunberg iz Švedske i Luisa Neubauer iz Njemačke.

One su zajedno s belgijskim kolegicama Anunom de Wever van der Heyden i Adelaide Charlier napisale otvoreno pismo koje je supotpisalo gotovo 80.000 ljudi, u kojem europske i svjetske čelnike pozivaju da se “suoče s izvanrednom klimatskom situacijom i da je tretiraju kao krizu”.

Čelnici su se umjesto toga usredotočili na “paket za oporavak EU-a i proračunski okvir”. “To smo, naravno, očekivali, ali neoprostivo je što su u raspravama posve ignorirali klimatsku krizu”, smatraju aktivistice.

Thumberg i Neubauer susurele su se uoči maratonskog samita u Bruxellesu s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Thunberg je na Twitteru napisala da je sastanak “rezultirao nekim lijepim riječima, nejasnim, dalekim, nepotpunim klimatskim ciljevima koje je gotovo nemoguće pratiti, zatvarajući oči pred izvanrednom klimatskom situacijom. Sve dok budemo igrali njihove igre po njihovim pravilima dobivat ćemo mrvice sa stola”, istaknula je.

Pismo će “prvom mogućom prilikom predati europskim i svjetskim čelnicima”, dodala je Greta.

Pismo je do utorka potpisalo 78.000 ljudi, uključujući Nobelovku Malalu Yousafzai, suosnivača pokreta “Crni životi su važni” Opal Tometi, umjetnice Billie Eilish i Bjork, glumci Leonardo DiCaprio, Emma Thompson, Russel Crowe i Juliette Binoche te britanska grupa Coldplay.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: aktivistice, čelnici, eu, greta, klima, klimatske promjene, zaštita klime,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE