Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

FHP: Vukovarski prosvjed “urodio plodom”, ali u Srbiji?!

FHP ističe da su ubojstva obitelji Matijević i Oskomić dio serije etnički motiviranih zločina, usmjerenih prema žiteljima Vojvodine hrvatske nacionalnosti

Objavljeno 17.10.2018
Josipa Maksimović

Slučajnost ili ne, nekoliko dana nakon prosvjeda u Vukovaru, Fond za humanitarno pravo (FHP), Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije, podnio je kaznenu prijavu protiv nekoliko NN osoba, za ubojstvo tročlane obitelji Matijević u travnju 1992. godine u Kukujevcima, u srijemskoj općini Šid.

U kasnim večernjim satima 20. travnja 1992. godine nekoliko NN osoba je ušlo u dvorište hrvatske obitelji Matijević u Kukujevcima. Iz kuće su izveli Anu, Jozu i njihovog malodobnog sina Franju Matijevića i odvezli ih u nepoznatom pravcu. Nekoliko godina kasnije, njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani sa groblja u Mohovu, u hrvatskoj općini Ilok, a za taj zločin pred sudovima u Srbiji nitko nije odgovarao.

Fond u svom priopćenju podsjeća na sličan slučaj u istome selu za koji su 1996. osuđena trojica pripadnika tadašnje dragovoljačke postrojbe koja je ratovala u okviru samoproglašene Vojske Republike Srpske Krajine. U noći između 29. i 30. srpnja 1993. godine u Kukujevcima, Goran Vuković i Pavle Drašković, pripadnici te dragovoljačke postrojbe, nasilno su ušli u kuću obitelji Oskomić, gde su zatekli Nikolu i Agicu Oskomić, kao i osamdesetsedmogodišnju staricu Mariju Tomić.

Vuković i Drašković su ukućane vezali i udarali, da bi ih potom Vuković na svirep način ubio hicima iz pištolja u glavu. Za taj zločin Okružni sud u Sremskoj Mitrovici je 26. travnja 1996. godine osudio Gorana Vukovića na 15 godina zatvora, Pavla Draškovića na 10, a Milana Nikolića na zatvorsku kaznu od tri i pol godine.

Fond za humanitarno pravo u svom priopćenju ističe da su ubojstva obitelji Matijević i Oskomić dio serije etnički motiviranih zločina, usmjerenih prema žiteljima Vojvodine hrvatske nacionalnosti, u razdoblju od 1991. do 1993. godine.

(Hina)

Tagovi: hrvatska, Matijević, Oskomić, ratni zločin, srbija, Vukovar,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE