Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Finska i Švedska službeno podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u

Ta odluka odražava veliku promjenu javnog mnijenja u nordijskoj regiji od ruske invazije 24. veljače

Objavljeno 18.05.2022
Andrija Lukretić

Finska i Švedska službeno su podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u u sjedištu saveza, pokrenuvši proces pristupanja za koji se očekuje da će trajati samo nekoliko tjedana.

I Švedska i Finska bile su neutralne tijekom Hladnog rata, a njihova odluka o pridruživanju NATO-u, potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu, jedna je od najznačajnijih promjena u europskoj sigurnosnoj arhitekturi u više desetljeća.

Ta odluka odražava veliku promjenu javnog mnijenja u nordijskoj regiji od ruske invazije 24. veljače.

“Ovo je povijesni trenutak koji moramo iskoristiti”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su veleposlanici Finske i Švedske pri NATO-u predali zahtjeve za članstvo svojih zemlja.

Ratifikacija svih 30 savezničkih parlamenata mogla bi potrajati do godinu dana, kažu diplomati. Turska je posljednjih dana iznenadila svoje saveznike rekavši da ima rezerve prema finskom i švedskom članstvu. Stoltenberg je u srijedu kazao kako misli da se problemi mogu riješiti. “Odlučni smo raditi na svim pitanjima i donijeti brze zaključke”, rekao je Stoltenberg, ističući snažnu potporu svih ostalih saveznika.

Tagovi: Finska, nato, švedska,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE