Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

GO SDP Osijek: “Ministar Beroš krši zakon na štetu pacijenata KBC-a Osijek u svrhu frakcijskih obračuna u HDZ-u?”

"Cilj konferencije je upoznati javnost s još jednim grubim, svjesnim i namjernim kršenjem zakona još jednog ministra u vladi Andreja Plenkovića: „Ovaj put radi se o ministru zdravstva – Viliju Berošu. Ali ne radi se samo o ministru Berošu nego su akteri ove priče i zamjenik župana Anušića, Upravno vijeće i ravnatelj KBC-a Osijek"

Objavljeno 14.06.2022
Andrija Lukretić

Danas jeu Osijeku održana konferencija za medije SDP-a Osijek. Tema konferencije je „Beroš mora otići! Dokazi ministrovog nezakonitog postupanja u KBC-u Osijek“. Na konferenciji su govorili Milan Blagojević, predsjednik SDP-a Osijek i Sanja Bježančević, predsjednica SDP-a Osječko-baranjske županije.

Prenosimo priopćenje u cijelosti:

Milan Blagojević je uvodno rekao kako je cilj konferencije upoznati javnost s još jednim grubim, svjesnim i namjernim kršenjem zakona još jednog ministra u vladi Andreja Plenkovića: „Ovaj put radi se o ministru zdravstva – Viliju Berošu. Ali ne radi se samo o ministru Berošu nego su akteri ove priče i zamjenik župana Anušića, Upravno vijeće i ravnatelj KBC-a Osijek“, rekao je Blagojević. Istaknuo je kako trenutni ravnatelj KBC-a Osijek tu dužnost obnaša nezakonito, jer ne ispunjava uvjete propisane Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, uvjete iz Statuta KBC-a Osijek pa čak ni uvjete iz Pravilnika o sistematizaciji. S ovim je upoznat ministar Beroš, za što Blagojević tvrdi da ima dokumente, no unatoč tome ministar postupa nezakonito i ne razrješava ravnatelja. Blagojević se pita je li to još jedna afera proizašla kao rezultat frakcijskih borbi unutar samog HDZ-a? Blagojević ističe kako se u javnom prostoru spekuliralo da će u zadnjoj Plenkovićevoj „rekonstrukciji“ Vlade biti smijenjen i ministar Beroš kao što se spekuliralo da će biti smijenjena i ministrica Tramišak. No, Plenković nije smijenio ministricu Tramišak zbog „straha“ od župana Anušića. Je li moguće da razlog zašto nije smijenjen i Beroš leži u dogovoru Beroš-Anušić da će Anušić zaštititi Beroševu fotelju pod uvjetom da Beroš zaštiti ravnatelja KBC-a Osijek?

Blagojević je istaknuo da su u posjedu dokumenata koja pokazuju činjenice da trenutni ravnatelj KBC-a Osijek, koji je donedavno bio i HDZ-ov gradski vijećnik u Osijek, po nekoliko osnova ne ispunjava uvjete da bude ravnatelj. Blagojević tvrdi da ima dokumente koji pokazuju da je protiv trenutnog ravnatelja KBC-a Osijek proveden disciplinski postupak pred Hrvatskom liječničkom komorom u kojem se utvrđuje da je ravnatelj KBC-a postupao suprotno odredbama Zakona o liječništvu te je u srpnju 2020. godine donesena odluka kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost ravnatelja KBC-a Osijek te mu izriče disciplinsku mjeru odnosno kaznu. Zakon i Statut KBC-a Osijek osobama protiv kojih je donesena konačna odluka disciplinskih tijela nadležne Komore brani da budu ravnatelji KBC-a. Isto tako, ističe Blagojević da ravnatelj KBC-a Osijek ne ispunjava ni uvjete iz sistematizacije samog KBC-a. Nadalje, Blagojević tvrdi da je iz dokumenata razvidno da je s ovim upoznato Upravno vijeće KBC-a Osijek, na čijem je čelu u tom trenutku bio zamjenik župana Anušića, ali Vijeće ne postupa sukladno zakonu i ne razrješava ravnatelja. Isto tako, iz dokumenata je jasno da je za ovu situaciju znao i ministar Beroš koji unatoč dokumentima u travnju ove godine tvrdi da ne zna ništa. Blagojević je u posjedu dokumenata koji pokazuju da je ministar Beroš najkasnije u prosincu 2021. godine znao za sve ove okolnosti te je u posjedu dokumenata koje je potpisao sam Beroš, a u kojima se traži očitovanje Upravnog vijeća KBC-a Osijek na ovu temu. Nadalje, Beroš i u ožujku 2022. godine potpisuje dokument iz kojeg je jasno da je ministar znao za činjenicu da ravnatelj KBC-a ne ispunjava zakonske uvjete da bi bio ravnatelj KBC-a. Ministar Beroš u prosincu 2021. godine traži očitovanje Upravnog vijeća koje mu potom odgovara da je ravnatelj ispunjavao uvjete prije godinu i pol dana. Činjenica je da ravnatelj KBC-a Osijek ne ispunjava uvjete od srpnja 2020. godine. Blagojević je citirajući Zakon o zdravstvenoj zaštiti istaknuo da ministar ima zakonsku obvezu razriješiti ravnatelja u roku 30 dana od saznanja da ravnatelj ne ispunjava uvjete. No ni 170 dana od saznanja ministar Beroš nije razriješio ravnatelja KBC-a Osijek čime je eklatantno prekršio svoju zakonsku obvezu odnosno postupa nezakonito.

Blagojević je pozvao premijera Plenkovića da postupi moralno i razriješi ministra Beroša koji eklatantno krši zakon te da javno pokaže da je on taj, a ne župan Anušić, koji donosi odluke o tome tko će biti ministar u Vladi RH te da zaštiti i svoj osobni integritet kao i pravnu državu i zaustavi političku korupciju koja je rezultat HDZ-ovih frakcijskih borbi.

Sanja Bježančević je napomenula da prethodno navedeno nisu jedini razlozi za razrješenje ravnatelja jer čl. 88. Zakona o zdravstvenoj zaštiti kaže da ravnatelj može, između ostalog, biti razriješen i prije isteka vremena na koje je imenovan i zbog neizvršavanja ugovornih obveza prema Zavodu za zdravstveno osiguranje: „A upravo to je još jedan krimen ove vlasti i resornog ministra u čijem rječniku ne postoji riječ odgovornost“, napomenula je Bježančević. Naime, izvanredna kontrola poštivanja ugovornih obveza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utvrdila je u veljači ove godine nepravilnosti i kršenje spomenutih ugovornih obveza od strane KBC-a Osijek po pitanju lista čekanja. Kontrola je utvrdila kako su u KBC-u Osijek obavljeni operacijski zahvati kod osoba koje prethodno nisu bile evidentirane na listi čekanja što predstavlja kršenje ugovornih obveza zbog čega je KBC-u Osijek izrečena mjera iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a Bježančević je istaknula da posjeduje dokument koji dokazuje izrečeno. Bježančević pita: „Ruga li se ministar i njegova politička opcija pacijentima koji se liječe u KBC-u Osijek poštujući procedure?

Bježančević se pita zašto posjete u KBC-u Osijek i dalje nisu dopuštene članovima obitelji pacijenata, dok su istovremeno posjete u KBC-u Split i Rijeka dopuštene pa se postavlja pitanje što ministar i njegova politička opcija poručuju obiteljima pacijenata u KBC-u Osijek? Podsjetila je Bježančević i na slučaj aktualne gradske pročelnice u Gradu Osijeku, prije toga glavne savjetnice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, HDZ-ove gradske vijećnice koja je svojevremeno imenovana zamjenicom predsjednika Etičkog povjerenstva KBC-a Osijek, a nakon toga i zastupnicom KBC-a Osijek za što joj je tijekom 2018. i 2019. godine isplaćeno 502.000 tisuće kuna. Podsjetila je Bježančević i na nedavni horor koji je prošla pacijentica naručena za pobačaj u KBC-u Osijek nakon kojeg je i dalje bila trudna i čiji je ponovni pokušaj pristupa zahvatu završio komentarom da je na isti zakasnila. „Što ministar i njegova politička opcija poručuju građankama ove zemlje upravljajući sustavom u kojemu se svjesno krše zakoni, a pojašnjenja prilagođavaju osobnim stavovima, a krajnji domet zdravstvene usluge u državi se svede na traženje iste u drugoj državi?“, pita Bježančević. Dotaknula se i smjene bivše pomoćnice Ravnatelja zbog ukazivanja Ravnateljstvu bolnice na pritužbe koje je dobila od liječnika u bolnici, vezano za organizaciju i protokole rada s pacijentima zaraženim koronavirusom, ali i prošlotjednog razrješenja predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Osijek i dožupana Osječko-baranjske županije, koji je razriješen na vlastiti zahtjev na posljednjoj sjednici Vlade. „Nakon svih činjenica, izgleda kao savršen trenutak. Jedino otvoreno pitanje ostaje bježi li dožupan od odgovornosti ili se jednostavno ne usudi sudjelovati o onome što je evidentno. A evidentno je da ravnatelj KBC-a Osijek mora otići i pod ruku neka sa sobom povede i ministra. Pacijenti KBC-a Osijek ne mogu biti taoci njihove, ili bilo čije, političke opcije u ovoj državi“, zaključila je Bježančević.

Tagovi: anušić, beroš, hdz, kbc osijek, SDP Osijek,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE