Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Građanski odgoj kao izvannastavna aktivnost u pet osječkih osnovnih škola

Provodi se u sedam modula, među kojima su uvod u ljudska prava, interkulturalnost, politička pismenost, volontiranje i aktivni angažman u zajednici

Objavljeno 12.07.2018
Antonela Verković

Ugovor o provedbi građanskog odgoja i obrazovanja, koji će se kao pilot projekt i izvannastavna aktivnost od jeseni početi provoditi u pet osječkih osnovnih škola, u četvrtak su potpisali predstavnici grada Osijeka te osječkih udruga “Breza”, “Dokkica”, Nansen dijalog centar i Volonterski centar.

Predstavnica osječkog Volonterskog centra Nikoleta Poljak kazala je kako neka istraživanja pokazuju nisku razinu zainteresiranosti mladih za političke procese i njihovo nepovjerenje u institucije te da učenicima 5. i 6. razreda osnovnih škola žele na organiziran način pružiti mogućnost učenja o tome kako biti informiran i bolje razumjeti zajednicu u kojoj žive, kako bi znali odgovoriti na probleme.

Očekujemo da ćemo kroz ovaj program širiti vrijednosti koje su vezane uz demokraciju, kao što su uvažavanje različitosti,i stvaranje društva u kojem svi imaju jednako pravo živjeti, u skladu s osnovnim ljudskim pravima, te ih prakticirati od najranije dobi, dodala je Poljak.

Kao prvi dio projekta provodi se edukacija nastavnika, koja je počela u svibnju, i provodi se u sedam modula, među kojima su uvod u ljudska prava, interkulturalnost, politička pismenost, volontiranje i aktivni angažman u zajednici, nakon čega će pet škola biti izabrano za pilot projekt građanskog odgoja, izvijestila je predstavnica Nansen dijalog centra Ivana Milas.

Dogradonačelnica Žana Gamoš (HNS) podsjetila je kako se na uvođenju građanskog odgoja u osnovne škole radi u posljednjih godinu dana, a s gradom Rijekom potpisan je i sporazum o suradnji, temeljem kojeg je Rijeka ustupila materijale za edukaciju nastavnika te priručnik “Učenik građanin”, s popratnim smjernicama za rad.

Ocijenila je kako je Gradska uprava prepoznala potrebu i vrijednost građanskog odgoja i obrazovanja učenicima osnovnih škola, jer žele da mladi svoju ljubav prema gradu iskazuju i kroz svoje aktivno sudjelovanje u zajednici te jasno iznošenje svojih stavova.

(Hina)

Tagovi: građanski odgoj, obrazovanje, Osijek, osnovne škole,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE