Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Grčka i Tenerifi ozbiljno su pogođeni požarima na otvorenom u kolovozu

Grčka je pogođena velikim požarima od 20. kolovoza, nakon požara koji su zahvatili Rodos i Attiku sredinom srpnja

Objavljeno 24.08.2023
Dorotea Hajduković

Grčka i španjolski otok Tenerife prošlih su tjedana pogodili požari otvorenih prostora, što je dovelo do nekoliko evakuacija i ozbiljno pogodilo stanovnike tih regija. Copernicus služba za nadzor atmosfere pratila je emisije požara i prijenos dima tih događaja kako bi bolje razumjeli kako se razvijaju i utječu na atmosferu.

Grčka je pogođena velikim požarima od 20. kolovoza, nakon požara koji su zahvatili Rodos i Attiku sredinom srpnja. Najnovije od ovih epizoda primijećene su u regijama Istočne Makedonije i Beotije, a jasno su uočene vidljivim slikama i aktivnim detekcijama požara sa satelita od 20. kolovoza. Jaki vjetrovi i temperature u to su vrijeme stvorili uvjete koji su bili pogodni za povećanu aktivnost požara.

Predviđanja CAMS-a o optičkoj dubini aerosola i koncentracijama ugljičnog monoksida pokazuju predviđeni prijenos dima iz ovih požara prema jugu preko Grčke i dalje prema istočnom Mediteranu u nadolazećim danima.

16. kolovoza veliki požar počeo se brzo širiti na Tenerifima, najvećem otoku među Kanarskim otocima. Globalni sustav asimilacije požara (GFAS) pokazuje dnevne vrijednosti ukupne snage zračenja vatre (FRP) i procijenjene emisije za Kanarske otoke između 16. i 20. kolovoza. Procijenjene ukupne emisije ugljika za Kanarske otoke za kolovoz (s podacima do 22. kolovoza) su 0,3 megatona ugljika, što su najviše vrijednosti za bilo koji kolovoz u posljednja dva desetljeća.

Viši znanstvenik CAMS-a, Mark Parrington, komentira: „Emisije požara otvorenih prostora koje smo pratili u Grčkoj tijekom posljednjih nekoliko dana kolovoza događaju se u slično vrijeme tijekom kasnog ljeta kao i veliki požari koji su pogodili zemlju 2007. i 2021. Oni slijede povećane emisije požara od onih koji su pogodili Rhodes i Attiku u srpnju, što su bile najveće procijenjene emisije požara za srpanj u posljednja dva desetljeća,” rekao je stariji znanstvenik CAMS-a Mark Parrington. “Nastavljamo pažljivo pratiti situaciju”, dodao je.

CAMS pruža ažurirane informacije o lokaciji, intenzitetu i procijenjenim emisijama požara otvorenih prostora diljem svijeta, uključujući praćenje njihovog prijenosa dima i utjecaja na sastav atmosfere. CAMS podaci su besplatno dostupni za korištenje i mogu poslužiti kao vitalna pomoć u procesima donošenja odluka za građane, tvrtke i dionike u povezanim sektorima.

Tagovi: copernicus, grčka, požari,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE