Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Hitna primjena Kaznenog zakona zbog incidenta u bjelovarskoj bolnici

Radi zaštite liječnika, liječničke struke i pacijenta, HLK zahtijeva žurno i odgovarajuće postupanje nadležnih institucija.  

Objavljeno 02.02.2019
Antonela Verković

Hrvatska liječnička komora (HLK) najoštrije je osudila sve oblike napada i prijetnji prema liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima te poručila kako očekuje striktnu primjenu Kaznenog zakona, poručio je v.d. predsjednika HLK Krešimir Luetić u povodu napada na medicinske radnike koji se u subotu dogodio u bolnici u Bjelovaru.

“Hrvatska liječnička komora najoštrije osuđuje sve oblike napada i  prijetnji prema liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima i  očekuje striktnu primjenu Kaznenog zakona odnosno njegove odredbe po  kojoj se napad na liječnike i zdravstvene radnike procesuira kao  kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku”, izjavio je prvi dopredsjednik/v.d. predsjednika HLK-a dr. sc. Krešimir Luetić u povodu još jednog napada na medicinske radnike.

Radi zaštite liječnika, liječničke struke i pacijenta, HLK zahtijeva žurno i odgovarajuće postupanje nadležnih institucija.

“Podsjećamo da je upravo na inicijativu HLK-a ujesen prošle godine u Hrvatskom saboru izmijenjen Kazneni zakon na način da se napad na  zdravstvene djelatnike procesuira po službenoj dužnosti, a što se može kazniti i do pet godina zatvora. Ističemo kako napadi na liječnike i drugo zdravstveno osoblje ne samo što nanose štetu napadnutima,  nego kao posljedicu imaju i ugrožavanje pružanja zdravstvene zaštite pacijentima. Zdravstveno osoblje nad kojim je izvršena prijetnja ili napad nije u mogućnosti nastaviti pružati zdravstvenu uslugu čime su  izravno ugroženi pacijenti među kojima mogu biti i oni kojima je usluga hitno potrebna”, rekao je dr. Luetić.

I Hrvatska komora medicinskih sestara najoštrije je u subotu osudila najnoviji fizički napad na medicinsko osoblje koji se dogodio u bjelovarskoj bolnici te je zatražila provedbu novih odredbi Kaznenog zakona.

(Hina)

FOTO: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Tagovi: bjelovar, bolnica, HLK, kazneni zakon, liječnici, prijetnja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE