Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

HLK optužuje Kujundžića da pokušava opstruirati izbore

Zgroženi pokušajima Ministarstva zdravstva da utječe na ishod izbora, te zabrinuti zbog do sada neviđenog upletanja politike u izborni proces te neovisne institucije.

Objavljeno 21.05.2019
Lucija Tokić

Hrvatska liječnička komora (HLK) optužila je u utorak ministra zdravstva Milana Kujundžića da pokušava opstruirati izbore za predsjednika i članove Skupštine HLK-a, koji se provode od od 20. do 26 svibnja.

Iz HLK-a u priopćenju poručuju da su zgroženi pokušajima Ministarstva zdravstva da utječe na ishod izbora, te zabrinuti zbog do sada neviđenog upletanja politike u izborni proces te neovisne institucije.

U priopćenju se tvrdi kako HLK već danima od članova s terena dobiva informacije o lobiranju politike i samog Ministarstva zdravstva za jednog kandidata, bilo neposrednim lobiranjem ministra Kujundžića ili putem ravnatelja zdravstvenih ustanova.

“Kao vršitelj dužnosti predsjednika HLK-a želim jasno reći da je naša strukovna organizacija izložena pokušajima Ministarstva zdravstva da opstruira izbore u HLK-u. Radi se o do sada neviđenom političkom pritisku i upletanju politike na izborni proces u jednoj neovisnoj i samostalnoj strukovnoj organizaciji”, ističe Krešimir Luetić, v.d. predsjednika HLK-a, koji je jedan od šestorice kandidata za novog predsjednika Komore.

Kujundžić je u HLK poslao izvanredni upravni nadzor, nakon što ga je Komora prošlog tjedna upoznala s postojanjem čvrstih indicija da je politika aktivno uključena u tijek izbora i izborne aktivnosti pojedinih kandidata, kaže se u priopćenju.

Ministarstvo zdravstva nema nikakve pravne ovlasti nad procesom izbora u Komori pa se slanje izvanrednog nadzora u HLK, i to u subotu, izvan redovnog radnog vremena, može shvatiti kao pokušaj političkog pritiska.

Izvanredni nadzor nad vođenjem Imenika liječnika

Nakon što službenici Ministarstva zdravstva nisu mogli u subotu obaviti nadzor, u ponedjeljak je tim Ministarstva ušao u prostorije HLK-a. Pokrenuli su izvanredni nadzor nad javnom ovlašću Komore, tj. nadzor je određen nad vođenjem Imenika liječnika.

Ministarstvo je zadnji upravni nadzor u Komori provelo prije pet mjeseci, u prosincu 2018. godine, kada nije našlo nikakvih nepravilnosti u vođenju Imenika liječnika. Također, Ministarstvo tada nije imalo nikakvih primjedbi na odredbe Pravilnika o izboru tijela Komore koje reguliraju mogućnosti i način glasanja. Ministarstvo ima ovlasti provoditi nadzor isključivo nad javnim ovlastima Komore, a nikako nad izbornim procesom, ističe se u priopćenju.

Elektroničko glasovanje na izborima u HLK-u započelo je u ponedjeljak, u ranim jutarnjim satima, a prema informacijama s terena odvija se u redu, bez većih poteškoća. Izbore provodi i nadzire Središnje izborno povjerenstvo (SIP) HLK-a.

IZ HLK-a također optužuju Kujundžića da je prošlog tjedna u dva navrata dopisima zahtijevao povredu pravnih akata Komore, tj. zahtijevao je da HLK prekrši vlastiti Pravilnik o izborima i druge pravne akte.

HLK je, uz pravno obrazloženje, odbio te zahtjeve i ponovno upozorio ministra da izbore priprema, provodi i nadzire SIP, a Kujundžić se, kao liječnik i član Komore, s eventualnim prigovorima može obratiti SIP-u.

SIP do danas od članova nije dobio značajnije prigovore na dosadašnji tijek izbora. U HLK-u je u ponedjeljak obavljen dogovoreni nadzor Agencije za zaštitu osobnih podataka, za koji je Komora pripremila sve nužne dokumente, stoji u priopćenju.

(Hina)

foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Tagovi: HLK, izbori, Milan Kujundžić,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE