Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Hrvatska preuzima predsjedanje Hidrografskom komisijom za Sredozemno i Crno more

MBHSC je dio Međunarodne hidrografske organizacije (IHO,) te osigurava sigurnost plovidbe na Jadranskom moru, kao dijelu Sredozemlja

Objavljeno 30.03.2022
Ivona Amidžić

Hrvatska bi ovaj tjedan trebala preuzeti od Španjolske predsjedanje Hidrografskom komisijom za Sredozemno i Crno more, organizacijom nadležnom za razmjenu nautičkih informacija, karata i istraživanja među 23 zemlje koje izlaze na ta dva mora.

Hrvatska bi trebala preuzeti predsjedništvo tijekom konferencije te komisije koja će se održati od 29. ožujka do 1. travnja u Ljubljani, izvijestio je španjolski portal Defensa.com.

Hrvatsku će na konferenciji predstavljati Vinka Kolić i Željko Bradarić s Hrvatskog hidrografskog instituta sa sjedištem u Splitu, navedeno je u dokumentu konferencije.

Ravnateljica instituta Kolić i član delegacije Bradarić nisu odgovorili na upit Hine.

Kolić je već potpredsjednica Hidrografske komisije za Sredozemno i Crno more (MBHSHC), regionalne organizacije osnovane 1978. godine.

Njene članice su Ukrajina i Rusija, države s izlazom na Crno more koje trenutno međusobno ratuju.

Hidrografija se bavi mjerenjima i opisom fizikalnih značajki oceana, mora, obalnih područja, jezera, rijeka te predviđanjima njihovih promjena. Koristi se za sigurnost plovidbe, ali i za druge aktivnosti na moru poput obrane, istraživanja i zaštite okoliša.

MBHSC je dio Međunarodne hidrografske organizacije (IHO,) te osigurava sigurnost plovidbe na Jadranskom moru, kao dijelu Sredozemlja.

Komisijom za Sredozemno i Crno more predsjedala je Španjolska od lipnja 2019. godine. Španjolska je još prošle godine trebala napustiti predsjedništvo no nije bilo kandidata pa je bilo produženo njeno predsjedanje, izvijestio je portal Defensa.com.

Sjedište je bilo u južnom primorskom gradu Cádizu a sada bi trebalo bitu u Splitu, na Hrvatskom hidrografskom institutu.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: Crno more, hidrografska komisija, hrvatska, predsjedanje, sredozemno more,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE