Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Hrvatska uspješno okončala postupak Schengenske evaluacije započet u lipnju 2015. godine

Hrvatska je ispunila 281 preporuku u osam područja schengenske pravne stečevine, od čega se 145 preporuka odnosilo samo na područje nadzora vanjske granice

Objavljeno 15.03.2021
Ivona Amidžić

U četverogodišnjem zahtjevnom procesu Hrvatska je ispunila 281 preporuku u osam područja schengenske pravne stečevine.

Na sastanku neformalnoga Vijeća za unutarnje poslove održanom putem videokonferencije sudjelovali su potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i državna tajnica za europske i međunarodne poslove i fondove Europske unije Terezija Gras.

Ministri unutarnjih poslova Europske unije raspravljali su o dvije skupine tema: sigurnosti i migracijama.

Najvažnija točka za Republiku Hrvatsku na Vijeću ministara unutarnjih poslova Europske unije bila je posvećena Schengenskoj evaluaciji Hrvatske.

Portugalsko predsjedništvo i povjerenica Johansson izvijestili su Vijeće da je Hrvatska uspješno okončala postupak Schengenske evaluacije koji je započeo još u lipnju 2015. godine i završio u svibnju 2019. godine.

Još 22. listopada 2019. Europska komisija objavila je Komunikaciju o punoj primjeni schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj.

U najopsežnijem procesu ocjenjivanja spremnosti za članstvo u schengenskom području Hrvatska je ispunila 281 preporuku u osam područja schengenske pravne stečevine, od čega se 145 preporuka odnosilo samo na područje nadzora vanjske granice. Početkom veljače ove godine Vijeće je potvrdilo da je Republika Hrvatska ispunila sve preporuke u tom najzahtjevnijem području evaluacije.

U protekla dva tjedna održani su bilateralni sastanci s četiri države članice koje su imale određene zadrške o tome ispunjava li Republika Hrvatska uistinu sve uvjete za članstvo u schengenskom području. Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović održao je 2. ožujka sastanak sa svim veleposlanicima država članica EU-a akreditiranima u Hrvatskoj na kojemu je detaljno izvijestio o svim radnjama koje je Republika Hrvatska poduzela tijekom protekle tri i pol godine kako bi osigurala punu primjenu svih schengenskih standarda.

Ministri su bez rasprave prihvatili izvješće portugalskog predsjedništva i povjerenice Johansson i time potvrdili završetak postupka schengenske evaluacije za Hrvatsku.

Zadaća i cilj Republike Hrvatske sada je pripremiti sve što je potrebno za donošenje političke odluke Vijeća EU-a o članstvu Republike Hrvatske u schengenskom području.

“Zahvaljujem portugalskom kolegi Cabriti kao predsjedavajućem Vijeća za unutarnje poslove, povjerenici Johansson i ministrima unutarnjih poslova svih država članica Europske unije što su na današnjem neformalnom Vijeću ministara unutarnjih poslova potvrdili da je Hrvatska nakon provedenih evaluacija u svih osam područja schengenske pravne stečevine osigurala punu primjenu svih schengenskih standarda, čime je ispunila uvjete za pristupanje schengenskom području”, rekao je ministar Božinović.

“Hrvatska je uspješno prošla najsveobuhvatnije i najdetaljnije evaluacije s kakvom se dosad nije susrela niti jedna država članica EU-a. Odlukom Vijeća EU-a odano je priznanje Hrvatskoj na postizanju visoke razine institucionalnih kapaciteta hrvatske policije, Upravi za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije i cijelom Ministarstvu unutarnjih poslova na ispunjavanju ukupno 281 preporuke utvrđenih u postupku evaluacije. Povjerenica Johansson je naglasila kako je ovo konačna potvrda o spremnosti za pristupanje Hrvatske Schengenu, dok je predsjedavajući Vijeća EU-a, portugalski ministar unutarnjih poslova Eduardo Cabrita podržao proširenje schengenskoga područja na Hrvatsku te istaknuo kako slijedi poduzimanje svih potrebnih radnji kako bi se uskoro realizirao sljedeći korak, a to je donošenje političke odluke Vijeća EU-a o pristupanju Hrvatske schengenskom području“dodaje Božinović.

foto: MUP

Tagovi: ecaluacija, hrvatska, schengen, schengenska evaluacija, uspješno, završen,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE