Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Hrvatskoj iz fonda za brexit 7,2 milijuna eura

Fond ukupno vrijedan pet milijardi eura, po cijenama iz 2018...

Objavljeno 30.09.2021
Ivona Amidžić

Vijeće EU-a odobrilo je u utorak fond koji će državama članicama pomoći u ublažavanju negativnih posljedica izlaska Velike Britanije, a iz kojeg Hrvatskoj pripada 7,2 milijuna eura.

Fond ukupno vrijedan pet milijardi eura, po cijenama iz 2018., (5,4 milijarde u tekućim cijenama) namijenjen je za najteže pogođene regije, sektore i zajednice kako bi se pokrili gubici ili suzbilo druge negativne gospodarske i socijalne učinke koji izravno proizlaze iz povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije.

Najveći dio tih sredstava, 4,5 milijardi eura, dijeli se prema važnosti trgovine s Ujedinjenom Kraljevinom, 656 milijuna eura dijeli se na temelju važnosti ribarstva u isključivom gospodarskom pojasu Ujedinjene Kraljevine, a 237 milijuna eura raspodjeljuje se na temelju važnosti koju susjedne veze s Ujedinjenom Kraljevinom imaju za pomorske pogranične regije.

Stoga je najveći dio sredstava namijenjen Irskoj (1,16 milijardi eura), Nizozemskoj je namijenjeno 886 milijuna, a Francuskoj 735 milijuna eura.

Najveći dio sredstava, 4,3 milijarde eura, stavit će se državama članicama  na raspolaganje kao pretfinanciranje u tri godišnja obroka, odnosno 2021., 2022. i 2023.

Preostala sredstva stavit će se na raspolaganje 2025., nakon što se preispitaju rashodi za prihvatljive mjere iz prethodnih godina, pri čemu će se uzeti u obzir i svi neiskorišteni iznosi.

Ova odluka Vijeća je konačna, a Europski parlament je o tome glasao 15. rujna. Odluka stupa na snagu na dan objave u službenom glasilu EU-a.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: Brexit, eu, fond, hrvatska,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE