Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Humanitarni koncert za obnovu zgrade glazbene škole “Fran Lhotka” u Sisku

Koncert je vrhunac aktivnosti prikupljanja sredstava za obnovu zgrade glazbene škole u Sisku te područne škole u Petrinji

Objavljeno 13.05.2021
Ivona Amidžić

Glazbena škola “Fran Lhotka” teško je stradala u potresu koji je u prosincu prošle godine pogodio Sisak i Sisačko-moslavačku županiju, a kako bi pridonijeli njezinoj obnovi, u četvrtak će na koncertu u Sisku zajedno zasvirati učenici te škole i slavni Zagrebački solisti.

Učenici Glazbene škole Frana Lhotke i slavni Zagrebački solisti svirat će tako zajedno na humanitarnom koncertu “Zajedno za glazbenu” u dvorani INA u Sisku, a koncert će početi u 19 sati.

Koncert je vrhunac aktivnosti prikupljanja sredstava za obnovu zgrade glazbene škole u Sisku te područne škole u Petrinji, istaknuto je ravnatelj škole Tomislav Ivšić. Podsjetio je kako je u potresu više od 360 učenika i 40 učitelja ostalo bez svojih prostora za učenje i rad.

Ravnatelj Ivšić rekao je kako će im biti zadovoljstvo što će ugostiti posjetitelje na ujedno i prvom većem kulturnom događaju nakon potresa u njihovu gradu.

Kako napominju iz škole, donacije se mogu uplatiti na račun HR6724070001500013152, poz. na br. HR00 2021

Najvažnije osigurati prostor za novu školsku godinu

Kako je istaknuo ravnatelj, sada im je najvažnija zadaća osigurati prostor da bi mogli normalno početi novu 2021./22. školsku godinu. Dodao je kako bi u budućnosti željeli što više učenika pripremiti za studij, a htjeli bi otvoriti i neke nove odjele poput udaraljki, orgulja, harfe i druge, dodao je Ivšić.

Podsjetio je da su u njihovoj školi u pratnji svojih učitelja, tisuće mališana prvi put zasvirali na instrumentima, naučili prve note, pjevali u zboru, odagnali svoje strahove i zabilježili svoje prve javne nastupe. Ravnatelj je istaknuo da je škola dala neizmjeran doprinos razvitku glazbene kulture u ovom kraju, a nakon potresa županija je izgubila jedinstveni kulturni centar te ostala bez prostora za koncertnu djelatnost za stotine svojih učenika i učitelja. Na žalost desetci učenika su se ispisali, odnosno do sada se nisu vratili nastavi, upozorio je Ivšić.

Škola dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline Siska

Ministarstvo kulture i medija pozvalo je u četvrtak sve da se odazovu pridruže humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za obnovu ovog vrijednog kulturnog dobra i omoguće mladim glazbenicima što skoriji povratak u njihovu glazbenu školu,

Glazbena škola Frana Lhotke, podsjećaju, dio je zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Siska, ali i pojedinačno zaštićeno kulturno dobro iznimne arhitektonske, povijesne i ambijentalne vrijednosti. Izgrađena je 1880. u stilu neoromanike kao sinagoga židovske zajednice u Sisku, a od 1967. u njoj djeluje Glazbena škola Frana Lhotke.

Teško je oštećena u potresu 29. prosinca 2020. Kako bi se osiguralo očuvanje izvornih arhitektonskih vrijednosti i spriječilo daljnje propadanje te omogućilo korištenje, Konzervatorski odjel u Sisku propisao je mjere zaštite i stabilizacije za koje je Ministarstvo kulture i medija osiguralo 900 tisuća kuna.

Po podatcima Ministarstva kulture, najveća oštećenja bila su na uličnom pročelju na kojemu je uslijed urušavanja dimnjaka došlo do rušenja zabata te zidane konstrukcije, osobito na mjestima zazidavanja ranijih otvora bivše sinagoge.

Do sada je ipak izrađen elaborat ocjene postojećega stanja građevinske konstrukcije te su određene mjere stabilizacije. Nakon provedenih hitnih mjera stabilizacije sljedeći je korak izrada projekta cjelovite obnove. Pri određivanju modela obnove predloženo je vraćanje izvornog oblikovanja pročelja sinagoge.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: fran lhotka, glazbena škola, humanitarni koncert, obnova, sisak, zgrada,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE