Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

HUUGO: Ovakvim tempom stariji od 65 i kroničari neće biti procijepljeni do ljeta

"Punktovi za cijepljenje u domovima zdravlja i ordinacije postat će mjesta širenja, a ne suzbijanja virusa jer su to mali prostori u kojima se ne mogu osigurati epidemiološke mjere"

Objavljeno 24.03.2021
Ivona Amidžić

Nastavimo li ovakvim tempom stariji od 65 godina i kroničari neće biti procijepljeni do ljeta, upozorili su u srijedu iz Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) te poručili da punktovi za cijepljenje postaju mjesta širenja, a ne suzbijanja virusa.

“Punktovi za cijepljenje u domovima zdravlja i naše ordinacije postat će mjesta širenja, a ne suzbijanja virusa jer su to mali prostori u kojima se u novonastalim uvjetima trećeg vala epidemije ne mogu osigurati potrebne epidemiološke mjere”, priopćili su iz HUUGO-a.

Izrazili su nadu da će relevantne institucije shvatiti potrebu organiziranja cijepljenja na velikim punktovima na kojima će zdravstveni djelatnici biti samo cjepitelji, a ne i administratori.

Potrebni veliki punktovi za cijepljenje, sve drugo je improvizacija

Napominju da o velikim punktovima govore još od početka prosinca prošle godine, ističući da je sve drugo improviziranje koje ne zadovoljava epidemiološke mjere i opstruira normalan rad u ordinacijama obiteljskih liječnika – liječenje i savjetovanje akutnih i kroničnih bolesnika.

Iz HUUGO-a ukazuju i da je u sustavu zdravstva 2300 obiteljskih liječnika/ica s prosječnom starošću 56 godina, 80 posto su žene, 720 je starijih od 60 godina, a njih 200 starijih od 65 godina.

To, naglašavaju, znači da se trenutno hrvatski javno zdravstveni sustav oslanja na 920 liječnika/ica starijih od 60 godina kao glavnih procjepitelja, što smatraju neprihvatljivim.

Starije liječnike/ce i medicinske sestre zamijeniti mlađima

“U tim godinama mnogi imaju multimorbiditete i svoje dijagnoze, a rad s povećanim obimom posla i dodatno izlaganje mogućem infektu tijekom cijepljenja stanovništva u doba pandemije za tu stariju populaciju naših kolega liječnika, a i medicinskih sestara u timu iznad te dobne granice rizičan je i životno ugrožavajući”, kažu u priopćenju.

Stoga smatraju potrebnim da se ti stariji kolege zamijene mladim zdravstvenim djelatnicima, ističući da će upravo to biti moguće na velikim punktovima.

“Veliki punktovi znače brzinu, jednostavnost i epidemiološku sigurnost, a to svi trebamo i želimo”, ističu u HUUGO-u.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cijepljenje, cjepivo, huugo, koronavirus, liječnici, ordinacija, punktovi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE