Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Izbori za EP: Prvi hrvatski glasači glasali u Australiji, dok je nacija doma još spavala

U inozemstvu se posljednje otvara i zatvara biračko mjesto u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata po hrvatskom vremenu ...

Objavljeno 26.05.2019
Alan Srčnik

Otvaranjem tri, od četiri birališta u Australiji, u subotu, u 23 sata po hrvatskom vremenu počeli su treći izbori za Europski parlament na kojima 3 milijuna 832 tisuće hrvatskih birača odlučuje kojih će ih 12 zastupnika idućih pet godina  predstavljati u tom Parlamentu.

Osim u Hrvatskoj, biraju ih i u inozemstvu, u 46 država, na 119 biračkih mjesta, prva su otvorena u Canberri, Sydneyu i Melbournu.

Dobili smo potvrdu da su otvorena na vrijeme, u 7 sati po lokalnom vremenu, rekao je potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Damir Kontrec

Nakon tih, slijedilo je otvaranje biračkih mjesta u Japanu, pa u australskom Perthu te u Kini. U inozemstvu se posljednje otvara i zatvara biračko mjesto u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata po hrvatskom vremenu.

Trećina biračkih mjesta u inozemstvu, njih 41, je u BiH, 13 u Njemačkoj, po četiri u Srbiji i Sjedinjenim Državama, tri u Italiji, po dva u Austriji, Švicarskoj, Kanadi, Crnoj Gori itd.

Koliko je uistinu aktivno registriranih

Pozornost javnosti proteklih je dana privukao podatak da se bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno registriralo 154.358 birača, najviše u Bosni i Hercegovini, u Mostaru njih gotovo 44 tisuće, u Tuzli 10.500, u Vitezu gotovo devet tisuća, u Livnu 8. 400, u Sarajevu i Banja Luci 6.500 i 6.300 birača.

U Srbiji, u Beogradu aktivno registriranih je nešto manje od 15 tisuća, u Subotici oko 12.400. U Njemačkoj se najviše birača aktivno registriralo u Stuttgartu, 6. 500, potom u Muenchenu, 5.500 te u Frankfurtu 4. 100.

Iz Ministarstva uprave proteklih su dana objašnjavali da  je većina tih birača registrirana po službenoj dužnosti, temeljem toga što su izvadili elektroničke osobne iskaznice, a da je broj  onih koji su se ‘stvarno’ registrirali zato jer nemaju hrvatsku osobnu iskaznicu u okvirima ranijih izbora.

I potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić tumači kako se ‘stvarno’ aktivno registriralo  oko šest i pol tisuća osoba, a ostali su „u popis birača ušli automatski, nisu sami ‘rekli’ da će glasovati u inozemstvu, što aktivna registracija podrazumijeva“.

Prema zakonima o registru birača i o osobnoj iskaznici koji su izmijenjeni 2015. i 2016. godine, onoga trena kad imate važeću osobnu iskaznicu sa prebivalištem u inozemstvu, upisuju vas u popis birača što do tada nije bio slučaj, morali ste se doista aktivno registrirati odlaskom u diplomatsko-konzularno predstavništvo ili u ured državne uprave, kaže potpredsjednica DIP-a.

Za 12 zastupničkih mjesta u Bruxellesu natječe se 396 kandidata sa 33 liste, zastupnici se biraju proporcionalnim sustavom uz mogućnost preferencijalnog glasovanja. Glasovi koje pojedini kandidat dobije na taj način, ‘vrijede’ samo ako je dobio najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista, izborni je prag pet posto.

(Hina)

Foto: Pixabay

Tagovi: australija, eu, europski parlament, izbori,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE