Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Izložba „Blago etnografskog muzeja – Sto predmeta za sto godina“

Stota obljetnica osnutka Etnografskog muzeja u Zagrebu

Objavljeno 06.06.2019
Ivona Amidžić

Izložba „Blago etnografskog muzeja – Sto predmeta za sto godina“ otvorena je u povodu obilježavanja stote obljetnice osnutka u Etnografskom muzeju u Zagrebu u utorak, 4. lipnja 2019. godine.

Izložbu je otvorio pomoćnik ministrice kulture dr. sc. Hrvoje Manenica istaknuvši kako je „Etnografski muzej još prije 80 godina proglašen najvažnijom ustanovom u očuvanju kulturnog identiteta Hrvata“ te kako pred njim danas „stoje novi izazovi u smislu interpretacije muzejskih cjelina na nov i suvremen način široj društvenoj zajednici“.

Izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Veljko Mihalić pohvalio je rad Etnografskog muzeja koji je „proteklih godina priredio niz kompleksnih kulturoloških projekata, a posebnu ulogu ima u promociji nematerijalne baštine, koja u svijetu promovira čitavu Hrvatsku“.

Etnografski muzej želio je izložbom na interaktivan i zanimljiv način javnosti predstaviti svoj bogati i raznoliki fundus, prilagođavajući se suvremenoj potrebi za novim interpretacijama baštine koje se okreću društvenom aktivizmu, socijalnoj ulozi muzeja, turizmu i kreativnim industrijama.

Tome pridonose audio zapisi, tekstovi i multimedijalna pomagala koji posjetiteljima omogućuju istraživanje priča i razumijevanje konteksta izloženih predmeta kao svjedoka prošlih vremena. Tako se na izložbi mogu pronaći i svakodnevni uporabni predmeti, suveniri, spomenari iz djetinjstva, predmeti koji su bili dio života naših baka i djedova.

Otvorenje izložbe, koja se može posjetiti do 15. studenog 2019. godine, uveličali su i solisti Ansambla Lado izvedbom tradicionalne međimurske pjesme.

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: blago etnografskog muzeja, etnografski muzej, izložba, obljetnica, sto godina,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE