Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Još jedan jak potres kod Petrinje oštetio nekoliko objekata

U selu Pecki 60-ak stanovnika je zbrinuto u šatorima jer se boje spavati u kućama

Objavljeno 07.01.2021
Ivona Amidžić

Jučer u 18,01 sati seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres magnitude 5,0 po Richteru s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI-VII stupnja EMS ljestvice.

Potres se osjetio u središnjoj Hrvatskoj.

EMSC je prvo objavio da je potres bio magnitude 5.3 po Richteru, a naknadno je dao podatak da je snaga ipak bila 5.0 po Richteru. Epicentar je, prema njegovim podacima, bio oko 45 kilometara jugoistočno od Zagreba, na području Petrinje.

Potres oštetio nekoliko objekata, stanovnike natjerao u šatore

Potres kod Petrinje nanio je dodatnu štetu na nekoliko objekata od kojih se jedan nagnuo na cestu kod Gline, te natjerao stanovnike sela Pecki da noć provedu u šatoru jer se boje spavati u kućama, doznaje se u Stožeru za otklanjanje posljedica potresa.

Kuća se nagnula na cestu u selu Prekopa kod Gline pri čemu su s nje otpale cigle pa je na tom dijelu zatvoren promet. Odlučeno je da se žurno krene u njezino rušenje kako bi se omogućilo sigurno odvijanje prometa, rekao je Hini glasnogovornik Stožera Mladen Pavić.

U selu Pecki 60-ak stanovnika je zbrinuto u šatorima jer se boje spavati u kućama, doznaje se u Stožeru za otklanjanje posljedica potresa.

Oštećena je i zgrada na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji, ispred koje je postavljenja kuhinja pa je odlučeno da ju se dislocira kako bi se moglo nastaviti s pripremom hrane.

Na ulazu u vojarnu Petrinja oštećena je betonska nadstrešnica, dok je na policijskoj postaji zabilježena manja šteta.

Stanovništvo je prestrašeno, mnogi ljudi su izašli van, ali situacija se polako normalizira, kazao je Pavić dodavši kako nema informacija o stradalima.

Sve žurne ekipe su i dalje na terenu te obilaze mjesta i naselja, a dodatno se provjerava eventualna šteta.

Pavić je rekao kako je za očekivati da će biti još prijava šteta.

Novi snažan potres u srijedu iza 18 sati ponovo je uznemirio i Siščane, mnogi su istrčali na ulice koje su odjekivale od alarma automobila, ubrzo se se čule i vatrogasne sirene, no načelnik Gradskog stožera CZ Marko Krička rekao je kako nema dojava o novim štetama.

Policija, kako je sinoć javljeno, nikoga ne pušta u središte Petrinje zbog opasnosti da se zgrade stradale u potresu ne uruše, a petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović poručio je da se sve aktivnosti moraju dislocirati iz centra, no ne isključuje ni evakuaciju.

Potres koji je oko 18 sati zabilježen kod Petrinje osjetio se i na području Karlovačke županije, a iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra doznaje se u srijedu navečer da primaju dojave građana o štetama.

Epicentar potresa koji se 18,01 sati osjetio u središnjoj Hrvatskoj bio je kod Petrinje, a 40-ak minuta kasnije uslijedio je drugi potres snage 2,4, naveo je Pavić.

To područje podrhtava već više od tjedna dana nakon što su se lani na kraju godine, 28. i 29. prosinca dogodila dva potresa od kojih je posljednji bio snage 6.2 prema Richteru.

Sinoćnji potres osjetio se u središnjoj Hrvatskoj, uključujući i Zagreb.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: pecki, petrinja, potres, selo, šteta,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE