Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Još nema dogovora s Britanijom oko Brexita!

... A datum predviđenog izlaska Velike Britanije iz EU je sve bliže! Kada će se dogovori napokon postići?

Objavljeno 06.03.2019
Antonela Verković

Europska strana je ponudila britanskim pregovaračima nekoliko ideja za moguće rješavanje pitanja vezanih uz zaštitni mehanizam kojim se izbjegava granica na irskom otoku, ali još uvijek nema rješenja tri i pol tjedna prije predviđenog datuma izlaska Velike Britanije iz EU-a, izjavio je u srijedu glasnogovornik Europske komisije.

U utorak su u Bruxellesu razgovarali britanski ministar za izlazak iz EU-a Stephan Barclay i državni odvjetnik Geoffrey Cox s glavnim euoropskim pregovaračem Michelom Barnierom.
“Razgovori su održani u konstruktivnom ozračju, ali su bili teški i još uvijek nismo našli rješenja”, rekao je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas, nakon tjednog sastanka Komisije na kojoj je Barnier upoznao kolegij povjerenika s pregovorima koje je vodio.

Schinas je rekao da se sada nastavljaju “tehnički pregovori”

“Nikakvo rješenje koje bi bilo u skladu sa sporazumom o razdruživanju nije identificirano”, rekao je Schinas, ponovivši da taj sporazum nije otvoren za nove pregovore.

Michel Barnier je nedavno spominjao neku vrstu “intepretativnog dokumenta”, koji bi EU mogla dati kako bi pomogla da sporazum o razdruživanju dobije potporu u britanskom parlamentu. Sredinom siječnja britanski zastupnici su velikom većinom glasova odbacili sporazum koji je premijerka Theresa May ispregovarala s EU-om, a novo glasovanje je predviđeno u sljedeći utorak 12. ožujka.

Prije toga May nastoji dobiti nešto od EU-a što bi moglo natjerati zastupnike da promijene mišljenje o ispregovaranom sporazumu. Ako sporazum ponovno ne prođe u britanskom parlamentu onda slijedi izlazak iz EU-a bez ikakva sporazuma ili pak zahtjev za odgodom datuma izlaska. Eventualnu odgodu mora jednoglasno odobriti ostalih 27 država članica. Odgoda od nekoliko tjedana vjerojatno ne bi predstavljala problem, ali dulje od toga donosi situaciju u kojoj bi Velika Britanija sudjelovala na izborima za Europski parlament koji se održavaju krajem svibnja, a to je nešto što izgleda prilično bizarno.

(Hina)

FOTO: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Tagovi: Brexit, eu, europska komisija, Theresa May, velika britanija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE