Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Kako se kretati unutar i izvan županija? Donosimo kartu pravila

Svaka županija ima posebno uređena pravila prema epidemiološkom stanju

Objavljeno 20.04.2020
Ivona Amidžić

U subotu se na redovnoj dnevnoj presici Nacionalnog stožera govorilo puno o temi popuštanja i produživanja mjera koje su na snazi u Hrvatskoj, a vezano za epidemiju koronavirusa. Kao posljedica jedne od tih mjera uvedene su e-propusnice.

Božinović je za vikend potvrdio kako se “ublažavaju” mjere e-propusnica i to na način da njihovo korištenje unutar određenih županija više neće biti neophodno, točnije negdje će biti ukinuto.

Krunoslav Capak je rekao kako je ovakva povoljna situacija zadnji put bila prije više od mjesec dana, barem što se tiče konkretnih brojki: “Prije pet dana smo imali brojku 66”. Situacija je izgledno bolja, ali Capak naglašava kako postoji određeno opterećenje od prije.

“Opasnost nije prošla”, naglasio je.

“Procijenili smo da imamo povoljnu epidemiološku situaciju i da možemo maknuti ograničenja kretanja unutar županija ako to županije zatraže. Ograničenja kretanja između županija ostaju”, objasnio je Capak.

Situaciju s ublažavanjem mjera promatrat će vrlo pažljivo, a cijeli će se proces kretati vrlo oprezno.

Božinović je objasnio kako su županijski stožeri dobili informacije koje su im potrebne kako bi mogli procijeniti treba li ukidati zabranu i istu zatim mogu i zatražiti. Trebaju pratiti situaciju s postojećim ili potencijalnim žarištima, a koja bi uslijed takve odluke onda bila isključena od ukidanju zabrane kretanja.

Iako je odluka već stupila na snagu, tretman neće biti jednak u svim županijama!

Karta županija s određenim dopuštenjima kretanja

Kako bi trebalo izgledati kretanje našim županijama pokušali smo prikazati na karti ispod!

Podatci će se redovno ažurirati kako se situacija bude mijenjala.

Već se za danas najavljuje donošenje odluke o Krapinsko-zagorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji tako da je bitno napomenuti kako je i dalje za kretanje izvan granica pojedine županije potrebno imati propusnicu.

Određeni izuzetak mogu biti i neka izdvojena područja, a u kojima je dosadašnji restriktivni režim namjerno ostavljen zbog potrebe zaštite građana ili nepovoljne epidemiološke situacije u tom području.

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite i dalje upozoravaju građane kako je vrlo bitno da i u ovim trenutcima pomognu što više mogu, i to tako da se i dalje pridržavaju mjera fizičkog distanciranja te, svakako, ostanu doma!

Tagovi: božinović, capak, mjere, popuštanje mjera, propusnice,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE