Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

Kazna do 1000 eura za zlostavljanje životinja u javnosti!

Danas stupile na snagu izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira

Objavljeno 11.05.2023
Dorotea Hajduković

Danas su stupile na snagu izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojima se povećavaju iznosi novčanih kazni za počinjene prekršaje. Ovim Zakonom osoba koja „bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa”, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 200 do 1000 eura umjesto dosadašnjih 20 do 100 eura.

Udruga Prijatelji životinja potpuno podržava povećanje visine iznosa novčane kazne: „Već više od 20 godina svjedočimo da mali i simbolički iznosi kazni ne odvraćaju pojedince od činjenja prekršajnih djela na štetu životinja, ali i ljudi. Veće kazne svakako će djelovati preventivno, što je posebno važno jer zlostavljači životinja često postanu zlostavljači ljudi. Osim toga, nužno je i hvalevrijedno da se ovim Zakonom zlostavljanje životinja i drugo loše postupanje prema njima na javnome mjestu nastavlja sankcionirati kao prekršaj.”

Pojašnjavaju da, zahvaljujući upravo odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, građani mogu odmah pozvati policiju kada svjedoče zlostavljanju i maltretiranju životinja na javnome mjestu, a policija pritom jedina ima ovlasti zaustaviti loše postupanje prema životinjama i poduzeti mjere za sankcioniranje prekršitelja.

„Ostali zakonski propisi nisu primjenjivi u takvim situacijama. Za provedbu Zakona o zaštiti životinja nadležni su komunalni redari i veterinarski inspektori. Oni ne djeluju u situacijama kada je narušen javni red i mir, već dolaze temeljem pisane prijave, često tek nakon nekoliko dana, pa i dulje, te provjeravaju navode iz prijave naknadno. To su institucije koje imaju svoje radno vrijeme i koje građani uglavnom ne mogu dobiti ni vikendom, praznikom ili noću, već jedino policija može pomoći i utvrditi što se zbiva”, kažu iz Udruge.

Policija je, doduše, nadležna za djelovanje po Kaznenom zakonu, koji sankcionira ubijanje ili mučenje životinja. No zlostavljanje i drugo loše postupanje prema životinjama na javnome mjestu često nema obilježja kaznenog djela. Primjerice, netko se na javnome mjestu ponaša agresivno prema psu, šutira ga nogom ili udara, pri čemu takav pas, izložen zlostavljanju, može postati opasan za neposrednu okolinu. Osim toga, ljudi koji svjedoče zlostavljanju životinja budu izuzetno uznemireni i pod stresom. Brzom reakcijom u takvim situacijama može pomoći jedino policija zahvaljujući Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. Naime, opisano ponašanje nije teško zlostavljanje i mučenje životinja, ali je loše postupanje prema životinjama na javnome mjestu, koje utječe na javni red i mir te normalan život građana.

Stoga je postojeća odredba u Zakonu i edukativna jer jasno govori da je zlostavljanje životinja neprimjereno ponašanje koje građani ne žele gledati i tolerirati: „Odlično je da se takve situacije mogu prijaviti temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a propisane više kazne trebaju odvratiti potencijalne počinitelje i od činjenja i od ponavljanja prekršaja. Zato smatramo jako važnom i potrebnom ovu odredbu Zakona, kao i povisivanje novčanog iznosa kazne za počinitelje”, zaključuju Prijatelji životinja.

Tagovi: prekršaj, životinje, zlostavljanje životinja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE