Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Kim izbacio američke novinare iz hotela

Novinari Bijele kuće premješteni su u palaču Viet Xo, golemom zdanju iz sovjetskog razdoblja koje se nalazi nekoliko blokova od hotela u kojem je odsjeo Kim

Objavljeno 26.02.2019
Lucija Tokić

Isprva se činilo da je riječ o sjajnome potezu u važnoj političkoj šahovskoj partiji: sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un rezervirao je isti hotel u kojemu tijekom sastanka u Hanoiju s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom odsjedaju i novinari koji prate Bijelu kuću.

Južnokorejski mediji i stručnjaci pozdravili su ga kao “odvažnu i promišljenu strategiju” koja će Kimu omogućiti da američkoj sedmoj sili otkrije više o sebi.

“Izlažući svaki svoj korak američkim medijima i kamerama, Kim Jong Un možda želi poslati snažnu poruku o tomu da je odlučan u svojoj želji da poboljša veze sa Sjedinjenim Državama”, rekao je sjevernokorejski stručnjak iz Instituta Sejong, Cheong Seong-chang prije Kimova dolaska u Hanoi.

Međutim, nekoliko minuta pošto je Kim u utorak stigao na vijetnamsku graničnu postaju, vijetnamsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da hotel “Melia Hanoi”, u kojemu je boravak rezervirao Kim Jong Un, neće ugostiti američki press-centar, odnosno stotine američkih novinara zadužene za praćenje summita.

U manje od 24 sata od te informacije, press-centar Bijele kuće premješten je u zajednički prostor namijenjen svim novinarima i smješten u palači Viet Xo, golemom zdanju iz sovjetskog razdoblja koje se nalazi nekoliko blokova od hotela Melije.

Nije poznato što je sa smještajem novinara koji su rezervirali sobe u Meliji. Reuters podsjeća da su izvjestitelji i ostali gosti hotela u kojemu je Kim boravio tijekom prvoga summita s Trumpom u Singapuru prošle godine morali biti na dovoljnoj udaljenosti od sjevernokorejskog vođe, a mobitele i kamere morali su skloniti u džepove dok se Kim sa suradnicima kretao hotelom. Gosti koji su ga uspjeli fotografirati, slike su morali izbrisati.

U hotel Meliju je, nekoliko dana prije Kimova dolaska, doputovao njegov bliski suradnik Kim Chang Son, koji je sa suradnicima hotel detaljno pregledao.

U ponedjeljak je zaposlenik hotela Reutersu kazao da je na trećem katu hotela u potpunosti spreman press-centar za novinare Bijele kuće te da je kat ispod čitava plesna dvorana hotela rezervirana za rad sjevernokorejskoga izaslanstva.

I sve je dobro funkcioniralo dok se Kim nije iskrcao iz vlaka. Za početak, Reutersov izvjestitelj izbačen je iz predvorja hotela neposredno prije Kimova dolaska.

U startu je bilo teško povjerovati u to da je riječ o sjajnome i mudrom potezu, komentirao je Cheong.

(Hina)

foto: EPA/STR VIETNAM

Tagovi: donald trump, hotel, kim jong un, novinari, sad, summit,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE