Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Klimatske promjene ponovo u prvom planu zbog sve ekstremnijeg vremena

"Predviđanja znanstvenika o globalnom zatopljenju su se pokazala prilično točna, a sada to vidimo vlastitim očima"

Objavljeno 30.07.2021
Ivona Amidžić

Znanstvenici okupljeni na virtualnom sastanku nastojat će u iduća dva tjedna privesti kraju najnovije izvješće o stanju klime, a ekstremne vremenske prilike s kojima se svijet suočava dodatno naglašavaju potrebu za što detaljnijim istraživanjima o tome kako će se situacija razvijati, posebice lokalno.

Lista ekstremnih vremenskih pojava u posljednjih nekoliko tjedana je zapanjujuća: obilne kiše bez presedana nakon kojih su uslijedile razorne poplave u Europi i središnjoj Kini, temperature od 49 stupnja Celzija u Kanadi, tropske vrućine u Finskoj i Irskoj, požari u sibirskoj tundri, šumski požari u SAD-u neviđenih razmjera te rekordna suša diljem američkog zapada i u dijelovima Brazila.

“Predviđanja znanstvenika o globalnom zatopljenju su se pokazala prilično točna, a sada to vidimo vlastitim očima”, rekla je Corinne Le Quere, klimatologinja na Sveučilištu East Anglia.

Znanstvenici su davno najavili ekstremne vremenske prilike, ali mnogi si iznenađeni koliko ih je mnogo i kojom brzinom se dešavaju.

Atmosfera je na globalnoj razini trenutno 1,2 stupnja Celzija toplija u odnosu na prosjek iz predindustrijskog razdoblja. Pariški sporazum o klimi ima za cilj da se to zadrži na 1,5 stupnjeva Celzija u odnosu na predindustrijsko doba.

“Ne radi se toliko o tome da se klimatske promjene događaju brže od očekivanog – zatopljenje je unutar modela predviđanja od prije nekoliko desetljeća, no brine nas činjenica da su neke od posljedica ozbiljnije od predviđenog”, kazao je stručnjak za klimu Michael Mann sa sveučilišta Pennsylvania State University.

Po njegovim riječima, to navodi na zaključak da su predviđanja o klimatskim promjenama potcijenila “potencijal za  dramatičan porast ustrajnih ekstremnih vremenskih prilika”.

U naredna dva tjedna, znanstvenici Međuvladinog  panela o klimatskim promjenama (IPCC) finalizirat će prvi dio šestog izvješća o stanju klime i ažurirati znanstvene podatke i procjene vezane uz emisiju stakleničkih plinova, buduće zagrijavanje planeta i posljedice koje te promjene nose.

Na virtualnom sastanku koji će trajati dva tjedna, osim znanstvenika sudjelovat će i predstavnici vlada.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: ekstremno vrijeme, klima, klimatske promjene, znanstvenici,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE